Cel de-al doilea reactor al Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda va fi pornit pe 25 aprilie si va functiona la capacitate maxima pina la sfirsitul anului, a declarat ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian.

Operatorul centralei, compania Nuclearelectrica, a estimat ca isi va majora productia in acest an cu 50%, pina la 8,4 terrawati pe ora (TWh), de la 5,6 TWh in 2006, ca urmare a punerii in functiune a celui de-al doilea reactor nuclear.

Vosganian a adaugat ca mai multe firme si consortii si-au exprimat interesul de a participa la construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, proiect in valoare de 2,2 miliarde de euro.

Ministrul Economiei a precizat ca a semnat proiectul de hotarire de guvern privind constructia Unitatilor 3 si 4 in regim de parteneriat public-privat. Investitorii care vor fi selectati din lista celor interesati vor asigura 30% din capitalul firmei de proiect, respectiv 700 de milioane de euro, contributia minima fiind de 50 de milioane de euro. Autoritatile au selectat pentru etapa negocierilor 13 firme si consortii. Nuclearelectrica va participa la capital cu structura reactoarelor 3 si 4, pentru care au fost deja efectuate unele lucrari de constructie, evaluate la 250 de milioane de euro.