Legea permite producatorilor de energie, toti de stat, sa vinda, pe sub masa si la ce pret vor ei, curent baietilor destepti. Reglementatorul pietei habar n-are de preturi, iar statul nu le poate face publice.

Producatorii de energie electrica aflati in subordinea statului pot vinde si in continuare electricitate furnizorilor privati prin negocieri bilaterale, ocolind bursa, in ciuda unui ordin mai vechi al ministrului Economiei care le interzice acest lucru.

Realitatea a fost admisa chiar de reglementatorul pietei, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). In plus, pretul din aceste contracte este secret chiar si pentru reglementator, din moment ce tot ANRE a recunoscut ca nu stie preturile din contractele de furnizare de energie electrica incheiate prin negocieri bilaterale in afara bursei. ANRE nu stie nici macar daca preturile la care directorii companiilor de stat vind furnizorilor privati („baietii destepti") sint sub costurile de productie.

Toate aceste aspecte au fost recunoscute ieri de directorul general al Departamentului piata de energie din ANRE, Dan Ionescu. „Nu stim preturile din contractele bilaterale. ANRE nu stie daca producatorii au vindut energie sub costurile de productie, pentru ca nu are acces la preturi", a spus Ionescu. In continuare, oficialul ANRE a explicat si ca acel ordin al ministrului, dat de Codrut Seres, care interzice producatorilor sa vinda energie disponibila altfel decit prin bursa (adica la vedere), poate fi incalcat. „Conform legii, nu exista interdictie in incheierea directa a unui contract intre producator si furnizor. Acel ordin a venit peste lege", a spus Ionescu.

Fostul sef al ANRE Jean Constantinescu a explicat ce i se poate intimpla unui director de termocentrala, de exemplu, care vinde energie unui „baiat destept" in afara bursei, la un pret convenit intre cei doi. „Acest ordin este administrativ si, ca atare, cel care nu-l respecta nu poate sa ia decit o pedeapsa administrativa, adica o mustrare, o reducere de salariu si, cel mult, o demitere", a spus Constantinescu.

Secret peste tot

Directorul Directiei de energie din minister, Alexandru Sandulescu, a spus ca ANRE a refuzat sa ofere la cerere ministerului cotele de piata ale furnizorilor privati. Ionescu de la ANRE a raspuns ca le-a dat abia dupa ce respectiva cerere a fost semnata de Vosganian. Sandulescu a mai spus ca ANRE nu a spus ministerului nici macar care sint preturile reglementate ale producatorilor (preturile care sa acopere costurile si profitul pentru energie livrata consumatorilor casnici) dar, cu toate acestea, unii furnizori privati le stiu. ANRE a recunoscut ca, daca se intimpla acest lucru, se distorsioneaza piata. Ministrul Vosganian a spus, zilele trecute, ca furnizorii privati refuza sa faca publice preturile din contractele semnate cu producatorii de stat in afara bursei. Furnizorii au spus ca aceste lucruri sint, prin contract, confidentiale.