Marian Zlotea, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), ne-a prezentat, intr-un interviu, rezultatele actiunii de control de la Editura Art, precum si sanctiunile dispuse in urma constatarii neregulilor semnalate de
Marian Zlotea, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), ne-a prezentat, intr-un interviu, rezultatele actiunii de control de la Editura Art, precum si sanctiunile dispuse in urma constatarii neregulilor semnalate de ZIUA. Reamintim, in urma cu trei zile, elevi de la mai multe colegii din Bucuresti au reclamat comercializarea in scoli a unei culegeri cu rezolvari ale subiectelor la limba si literatura romana pentru bacalaureat, considerand ca editura amintita incearca sa-i pacaleasca.
Conducerea ANPC a reusit ca, in numai doua zile, sa finalizeze controlul si sa aplice masurile care se impuneau. Verificarile au fost extinse si la Editura Sigma, care, in ciuda faptului ca are contract cu Ministerul Educatiei pentru tiparirea brosurilor cu subiecte pentru a fi distribuite gratuit elevilor, le-a tiparit inainte de stabilirea formei finale, si le-a scos la vanzare, cu pretul atasat.
Ce a constatat controlul?
In urma celor verificate de inspectori, s-a constatat incalcarea Legii nr. 148/2000, articolul 23, alin "b" si OG nr. 21/1992 (art. 18, potrivit caruia "consumatorii au dreptul de a fi informati, in mod complet, corect si precis, asupra caracteristicilor esentiale ale produselor"). Concret, neregula consta in publicitatea inselatoare, din cauza ca pe copertele cartii era scris clar "100 de subiecte" (iar volumul cuprinde numai rezolvarile subiectelor, n. red.), lucru confirmat de Directia Juridica a ANPC.
Ce masuri ati dispus in urma controlului?
Oprirea temporara de la comercializare a cartii, pana la remedierea neregulilor, respectiv: modificarea titlului de pe coperta - pot sa scrie "sugestii sau propuneri de variante" si nu "subiecte" -; sa rezulte din coperta caracterul orientativ al manualului; ce scrie in acel patratel de pe coperta, - "solutii oferite de autorii subiectelor" - trebuie reformulat cu "sugestii oferite de Editura Art sau de cine le-a scris"; afisarea pretului si indicarea ISBN-ului. Masura este de oprire de la comercializare a acestei carti, pana la restabilirea normelor legale care au fost impuse Editurii Art.
Ce sanctiuni ati aplicat?
Sanctiunile sunt in valoare de 70 de milioane de lei vechi, pe care le-am aplicat Editurii Art.
Directorul OPC Bucuresti ne-a declarat ca a fost sesizata si Garda Financiara. Este adevarat?
Asa este, aspectele financiare vor fi verificate de aceasta institutie.
n


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.