Ziaristii elvetieni inculpati ca au scris despre bazele CIA din Romania risca cinci ani de inchisoare ca urmare a faptului ca au publicat, in Elvetia, ceea ce Vadim afirmase in Romania.

Cei doi jurnalisti elvetieni ai ziarului „SonntagsBlick", Sandro Brotz si Beat Jos, care au publicat pe 8 ianuarie 2006 un articol despre inchisorile secrete ale CIA din Romania, precum si redactorul-sef al publicatiei amintite, Cristoph Grenacher, se vor prezenta in aprilie in fata unui tribunal elvetian, fiind trimisi in judecata pentru ca au dezvaluit un document secret. In cazul in care sint gasiti vinovati, ei risca pina la cinci ani de inchisoare. „Documentul respectiv reprezinta interceptarea de catre serviciile secrete elvetiene a unui fax trimis de ministerul de externe al Egiptului catre ambasadorul Egiptului la Londra. Noi sintem acuzati ca am facut public un document interceptat de serviciile secrete. Ceea ce scria in acel document nu are relevanta pentru procesul care va incepe in aprilie", a precizat pentru „Cotidianul" Sandro Brotz, unul dintre reporterii care au semnat articolul de anul trecut.

Istoria faxului buclucas

Faxul care a fost interceptat de elvetieni in noaptea de 11 spre 12 noiembrie 2005 este insa urmarea unei reviste a presei facute de Ambasada Egiptului din Romania, trimisa la Cairo si de acolo la Londra. Revista presei cuprindea si o declaratie a lui Corneliu Vadim Tudor, aparuta in „Romania Mare" din 9 noiembrie, in care anunta ca, „in Romania, americanii tortureaza prizonieri straini". Vadim a precizat ca una dintre aceste baze este cea de la Mihail Kogalniceanu, unde „au fost detinuti 23 de cetateni straini adusi de avioane americane din Afganistan, Irak si Liban". Dupa cum spune purtatorul de cuvint al Ministerului de Externe egiptean, referindu-se la faxul interceptat de elvetieni, „in orice minister, ambasada trimite in fiecare zi cele mai importante articole scrise in ziare. E doar un fax cu presa, care contine cele mai importante stiri pe care le-am citit in strainatate. Nu avem nici un fel de proceduri exceptionale, le trimitem pur si simplu prin fax. Oricine il poate intercepta. Nu e nimic secret".

In faxul interceptat nu apar insa sursele afirmatiilor referitoare la inchisorile din Romania, ci doar precizarea ca aceste date au fost obtinute din „surse proprii". Intrebat de „Cotidianul" daca Ambasada Egiptului din Romania poate fi considerata de ministerul de externe de la Cairo drept o sursa proprie, Sandro Brotz a raspuns ca este foarte posibil.