Dupa ce a cedat meciurile din Liga I, TVR e in pericol sa le piarda si pe cele ale echipei nationale.

Dupa ce prin contractele TVR au dat turcii, pustiind grila televiziunii nationale de meciurile Ligii I, iar Cosmin Cernat a devenit „ienicer" de baza la Dogan, postul din Dorobanti este aproape de o noua infringere.

Urmatoarea tinta a concurentilor TVR este contractul cu FRF prin care se asigura exclusivitatea asupra transmisiilor meciurilor echipei nationale. Postul national detine aceste drepturi pina la sfirsitul campaniei de calificare pentru Euro 2008, ultimul meci al preliminariilor fiind programat pe 21 noiembrie, acasa, contra Albaniei.

„Nu sintem obligati sa facem licitatie"

Pentru o asemenea miza, TVR are un buget practic nelimitat, ceea ce ar face ca, intr-o eventuala licitatie, postul public de televiziune sa devina principalul favorit. Numai ca, dinspre FRF, vestile nu sint tocmai incurajatoare.

Ionut Lupescu, directorul general al federatiei, a declarat ieri ca „nu sintem obligati de lege sa facem licitatie". Metoda nu este noua la FRF, drepturile de transmisie radio ale meciurilor echipei nationale fiind atribuite prin negociere directa unui post, Total Sport, care nu a mai emis la scurt timp dupa ce a primit exclusivitatea.

PRO TV nu vrea sa rateze nationala

Surse din federatie sustin ca PRO TV ar fi cel mai insistent vinator al drepturilor care devin vacante in decembrie. Sefii postului au deja discutii cu oamenii din conducerea FRF si promit o campanie de ameliorare a imaginii acesteia. Un alt concurent serios ar fi Kanal D: turcii simt foarte bine ca Mutu&Co. sint inca un magnet extrem de puternic pentru public.

Ancheta schioapa in TVR

Pina cind se va transa difuzarea meciurilor nationalei, TVR trebuie sa clarifice insa de ce s-au pierdut meciurile din Liga I. Ancheta anuntata de Tudor Giurgiu pentru depistarea „cirtitei" nu a dat insa un rezultat. Ce se stie pina acum este doar ca soacra lui Vlad Enachescu, care ar fi ofertat de Kanal D, este contabila in TVR si ea ar fi trebuit sa efectueze platile catre Telesport. Giurgiu nu a indicat insa nici un nume si, mai mult, si-a schimbat pozitia de la o declaratie la alta.

Astfel, daca ieri-dimineata afirma ca Telesport a actionat cu rea credinta, atribuind drepturile de transmitere Kanal D prin incalcarea contractului cu TVR, dupa-amiaza vinovatia era gasita de Giurgiu in propria ograda: „Cea mai mare parte din vina apartine TVR. Daca noi eram atenti, nu ajungeam in situatia asta. Ar fi prea simplu sa dam vina doar pe reaua credinta a lui Horatiu Nicolau, care totusi exista", a revenit Giurgiu, promitind „sanctiuni exemplare" dupa ancheta.

Situatia se va discuta, foarte probabil, si in Consiliul de Administratie. „Meciurile acestea insemnau audienta. O data cu ele se pierde, deci, publicitate, fapt care se va reflecta in situatia financiara", explica George Pruteanu, membru in CA.

Marile cluburi se revolta iar impotriva LPF Patronul Stelei, Gigi Becali, a declarat ca le va permite celor de la TVR sa transmita meciurile Stelei fara nici un ban. Totodata, Becali a recunoscut ca va incerca sa faca o alianta cu Dinamo si Rapid pentru a negocia individual cu televiziunile. In prezent, conform votului majoritar al conducatorilor de club, drepturile se negociaza colectiv, banii fiind impartiti in functie de locul ocupat in clasament la finalul editiei precedente de campionat. (V.D.)

De la TVR pleaca si banii, si marcile Dupa lovitura preluarii meciurilor, Kanal D ar putea da o noua lovitura TVR prin mutarea unor jurnalisti sportivi de la postul public. Alaturi de Vlad Enachescu, spun surse din TVR, ar pleca la Kanal D si producatorul lui de la „Minutul 91", Marian Olaianos, alaturi de comentatorul Bogdan Cosmescu. Pierderea ar fi foarte mare deoarece emisiunea cu pricina era lider de piata detasat. Cei vizati neaga insa mutarea. „Deocamdata sint redactor-sef pe Sport la TVR si nu exista nici o oferta din alta parte", dezminte insa Enachescu, ca si seful sau direct, Ioan Todan. „Eu i-am intrebat pe copiii astia de la mine daca au primit oferte si s-au jurat ca nu", spune Ioan Todan, considerind ca pierderea dreptului de transmisiune a meciurilor din Liga I nu va afecta pe nimeni in TVR. „Vor fi suficiente de comentat pe fotbal, dar si pe alte sporturi", a apreciat Todan.