O noua schisma ameninta raporturile dintre Statele Unite si Italia. Dupa episodul scrisorii celor sase ambasadori, printre care cei ai SUA si Romaniei, in care italienii erau chemati sa ramana in Irak, gest taxat de Guvernul Prodi drept o ingerint
O noua schisma ameninta raporturile dintre Statele Unite si Italia. Dupa episodul scrisorii celor sase ambasadori, printre care cei ai SUA si Romaniei, in care italienii erau chemati sa ramana in Irak, gest taxat de Guvernul Prodi drept o ingerinta in politica Italiei, relatiile Romei cu Washingtonul risca sa se tensioneze in urma modului in care Statele Unite trateaza cazul Calipari. Desi, miercuri, magistratii italieni au decis trimiterea in fata Justitiei a soldatului american acuzat de uciderea, in 2005, la Bagdad, a sefului operatiunilor speciale ale SISMI, Nicola Calipari, Washingtonul ignora hotararea Romei anuntand ca nici nu se pune problema ca militarul american sa fie extradat. SUA considera ca astfel s-ar crea un precedent pentru alte cazuri din lume in care sunt implicati militari americani. In Romania, in decembrie 2004, un puscas marin l-a accidentat mortal pe Teo Peter, component al trupei Compact, scos basma curata de un tribunal martial din SUA.
Trimiterea in fata instantei a puscasului marin Mario Lozano a fost decisa miercuri de un judecator italian pentru crima cu premeditare si dubla tentativa de omor. Procesul ar urmeaza sa se desfasoare in contumacie in fata unei curti cu juri din Roma, la 17 aprilie. Nicola Calipari, agent al Serviciilor secrete italiene (SISMI), a fost ucis cu focuri de arma, la 4 martie 2005, de soldatul american, in timp ce se deplasa spre aeroportul din Bagdad, alaturi de jurnalista italiana Giuliana Sgrena, care tocmai fusese eliberata dupa o captivitate de o luna in Irak. Un alt agent italian si ziarista de la Manifesto au fost raniti.
Justitia italiana nu a stat cu mainile in san, identificand soldatii care au tras, dorind sa afle daca a fost vorba de o eroare, de carente de comunicare sau de un act bine organizat. Mai mult, Ministerul Justitiei a cerut liderului de la Casa Alba sa declanseze o investigatie aprofundata. O ancheta a Pentagonului a stabilit insa ca militarul nu este vinovat. Desi italienii incearca acum aducerea in fata Justitiei a soldatului american, sunt slabe sanse ca acesta sa fie extradat. Pentagonul a expediat rapid subiectul, sustinand ca acest caz "este inchis" si ca nu are de gand sa il extradeze pe puscasul marin, in timp ce Departamentul de Stat l-a aparat pe Lozano, afirmand ca a respectat regulamentul militar al Armatei SUA. De altfel, si avocatul din oficiu al lui Lozano, Fabrizio Cardinali, citat de presa italiana, crede ca clientul sau va fi absolvit de vina pentru ca nu a facut decat sa indeplineasca "un ordin dat de un superior".
Italienii sunt patiti cu justitia americana
Intreaga poveste ar putea duce insa la o tensionare a relatiilor dintre Italia si SUA, avertisment lansat si reprezentantii partidelor de dreapta, de opozitie. Italienii vad deja in cazul Calipari o repetare a "Tragediei de la Cermis", din februarie 1998, cand un avion militar al puscasilor marini, condus de capitanul Richard J. Ashbi, care plecase de la baza din Aviano, a rupt cablul funicularului din statiune. Cei 20 de oameni aflati in telecabina, toti de nationalitate europeana, inclusiv trei italieni, au murit in urma prabusirii de la 80 de metri. Condamnat de Justitia americana la sase luni de inchisoare, Ahbi a fost eliberat la scurta vreme pentru buna purtare. Acest deznodamant i-a infuriat pe italieni, care au manifestat impotriva americanilor. Ostilitatea italienilor fata de americani a reiesit la suprafata, luna trecuta, cand s-a protestat fata de intentia Guvernului Prodi de a fi de acord cu extinderea bazei SUA din orasul Vicenza. Nu trebuie uitat nici scandalul demiterii sefilor serviciilor secrete din Italia, acuzati ca au colaborat cu CIA la rapirea unui imam egiptean, la Milano. In acest caz, Justitia italiana a cerut extradarea a 26 de agenti CIA, in vederea anchetarii lor la Roma.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.