Copiii disparuti sint stiri obligatorii pentru televiziunile autohtone, in timp ce numele companiilor in jurnal nu constituie publicitate mascata, a decis ieri Consiliul National al Audiovizualului.

Anunturile venite de la Politie despre copiii disparuti trebuie sa faca parte din jurnalul televiziunilor, a hotarit CNA in sedinta publica de joi, potrivit MEDIAFAX. Stefan Iancu, adjunctul sefului Politiei romane, a declarat ca Politia trimite de fiecare data fotografii si date ale copiilor disparuti posturilor, insa acestea nu sint difuzate decit foarte rar. Desi directorul de stiri al PRO TV, Gabi Popescu, a protestat la aceasta decizie, argumentind ca redactiile vor fi bombardate cu telefoane de la oameni disperati, Consiliul a hotarit ca televiziunile ar trebui sa difuzeze anunturile Politiei.

Cu masca si somatie

„Nu e publicitate sa anuntati ca anumite companii au facut ceva. Nu va mai temeti de publicitate, ca stim toti ce inseamna asta", a anuntat presedintele CNA, Ralu Filip, citat de MEDIAFAX. Membrii Consiliului au dat si o serie de exemple cu „asa nu", in care jurnalistii sufera de hipercorectitudine. In loc de „reprezentant companie tutun" sau „producator autoturisme autohton", televiziunile si radiourile pot preciza fara teama numele companiei respective. Pe de alta parte, Realitatea TV a primit somatie publica de la CNA pentru publicitate mascata la compania de mobila Moeller, informeaza News, pentru ca, in timpul emisiunii „Arhitectonic", creatoarea de mobilier Miruna Ardelean si-a prezentat creatiile apartinind companiei respective.

Sexul e cel mai scump

Amenda maxima, de 50.000 de lei, s-a dus insa la OTV, pentru difuzarea unor scene de sex real in cadrul emisiunii „Senzationalele farse ale actorului Gabriel Fatu". Tot la abateri, National TV a primit o sanctiune de 3.000 de lei, pentru ca nu a inclus punctul de vedere al partii acuzate in emisiunea „Echipa de investigatii". Nici recentul Cosmos TV al lui Vadim Tudor nu a scapat de monitorizarea CNA. Membrii Consiliului au constatat ca in programele difuzate de acest post nu apar decit parlamentari PRM, celelalte partide nefiind reprezentate deloc. Consiliul va lua masuri in aceasta privinta peste o luna, cind va putea analiza datele complete pentru regula treimii.