Exista actori care nu s-au aruncat pina acum la roluri de prim-plan. Cum arata lupta pentru Oscaruri si alte premii in linia a doua a frontului?

Nu toata lumea e Jack Nicholson si Meryl Streep, care s-au aratat in stare, pina acum, sa mature orice premiu, din orice pozitie: roluri principale sau secundare, povesti mai mici sau mai mari. Mai sint multi altii care au facut cariera cu roluri secundare, iar lupta pentru Oscaruri la aceasta categorie a fost, pina acum, una destul de eterogena. Insa un lucru pare sigur: actorul din rolul secundar nu are in fisa postului ca trebuie sa fie tinar si frumos. Reteta e cu totul alta, pornind de la personaje absolut neasteptate, precum Haing S. Ngor, pentru rolul sau de prizonier al kmerilor rosii in „The Killing Fields" (1984), bazat pe experienta reala a actorului, pina la actorul bun, dar inca nerasplatit cu un Oscar, precum Tommy Lee Jones in „Evadatul" (1993).

Pe urmele lui Henry Fonda

La 72 de ani (da, saptezeci si doi), Alan Arkin a lasat pe toata lumea cu gura cascata prin rolul sau din „Little Miss Sunshine", care ruleaza la noi sub numele „Fiecare se crede normal". Un bunic incrincenat, care mai trage cite-o cocaina si vrea sa fie coregraful nepoatei sale la un concurs de frumusete, rol care a dat un nou inteles conceptului de virsta a treia. Arkin e de remarcat pentru faptul ca n-a mai fost nominalizat la Oscar de 38 de ani, recordul celei mai lungi asteptari apartinindu-i totusi lui Henry Fonda, care a stat 41 de ani dupa nominalizarea sa in „Fructele miniei" pina la cea care i-a adus un Oscar in „Pe lacul auriu".

De la sofer texan la pedofil hollywoodian

Daca exista vreun actor care nu te-ai fi asteptat sa primeasca o nominalizare, acela era cu siguranta Jackie Earle Haley, pentru rolul unui pedofil abia iesit din inchisoare in „Little Children". Haley nu e un nume nou, ba chiar a debutat inca din copilarie, dar in ultimii douazeci de ani n-a reusit decit sa produca reclame tv pe undeva prin Texas. Absenta sa de la Hollywood, masurata in decenii, nu a fost cea mai placuta perioada din viata lui Haley, care a declarat ca s-a vazut nevoit sa lucreze pina si ca sofer de limuzine.

Il mai stiti pe Murphy? Eddie Murphy?

De data asta o surpriza: dupa citiva ani buni de imprumutat vocea in desene animate, Eddie Murphy revine pe marele ecran in „Dreamgirls" si pe deasupra mai si primeste prima sa nominalizare la Oscar, pentru interpretarea unui cintaret de R&B din anii ’60. Dupa ce, ani la rind, a fost unul dintre cel mai bine platiti actori de comedie si, o vreme, cel mai bine platit actor de culoare, Murphy trece acum la genul de rol care aduce premii. Pina acum, a luat un Glob de Aur si o nominalizare la Premiile Screen Actors Guild.

Al cincilea african la Oscaruri

In sfirsit, un actor cu o poveste intr-adevar americana: plecat din Benin, africanul Djimon Hounsou a trait pe strazile Parisului pina cind a fost descoperit de creatorul de moda Thierry Mugler. A fost manechin, dansator si a ajuns, in cele din urma, actor. Dupa primul sau rol important, in productia lui Spielberg „Amistad" (1997), a jucat deja in peste douazeci de filme si desigur ca l-ati remarcat deja in filme precum „Gladiatorul", „In America" sau mai noul „Eragon". Anul acesta a intrat in lupta pentru Oscaruri cu rolul sau din „Diamantul singeriu", in care interpreteaza un pescar din Sierra Leone capturat de o banda de mercenari si fortat sa lucreze in mine de diamant. Apropo, Hounsou este unul dintre cei numai cinci actori nascuti in Africa si care au fost nominalizati vreodata la Oscar.

Povestea unui rapper

Cine il mai tine minte pe Marky Mark? Dupa ce a fost cintaret de rap si fotomodel pentru colectiile de lenjerie de corp ale lui Calvin Klein, Mark Wahlberg a luat drumul Hollywoodului. Si bine a facut: rolul din „Jurnalul unei vedete de film porno" l-a propulsat in atentia criticilor si a publicului, iar cel de anul acesta, din „Cirtita", i-a adus prima nominalizare la Oscar pentru interpretarea unui politist din Massachusetts care vrea sa razbune moartea unui coleg. La 35 de ani, e si cel mai tinar candidat la aceasta categorie in 2007.

Cine are cele mai multe sanse la Oscar * Mark Wahlberg are citeva obstacole de trecut: „Cirtita" nu se bucura de prea multe nominalizari, iar Scorsese a cam imbatrinit asteptind sa treaca de la pozitia de vesnic candidat la Oscar la cea de cistigator.

* Djimon Hounsou - problema: „Diamantul singeriu" nu se prea poate lauda, in ansamblu, cu un succes remarcabil, nici la critici, nici la public si nici macar la incasari.

* Eddie Murphy - marele lui dezavantaj e ca filmul in care joaca, „Dreamgirls", e abonat la prea multe categorii la Oscarurile de anul acesta. Unde mai pui ca toata lumea pariaza pe actrita din rolul secundar, Jennifer Hudson.

* Jackie Earle Haley joaca rolul unui pedofil, in cele din urma. La cum a aratat ca functioneaza mecanismul de gindire al Oscarurilor, ar fi de mirare sa scoata si mai mult in fata un asemenea rol.

* Alan Arkin e batrin, veteran al Hollywoodului, n-a luat nici un Oscar, a ajuns la a treia nominalizare si, tinind cont ca are totusi peste saptezeci de ani, nu sint prea multe sanse sa mai prinda vreuna. Da, cam asa ar arata un candidat preferat la Oscar.