Este vorba desigur de Rusia cea de dincolo de dezinformarea strategica a specialistilor GRU (trebuie sa-i numim si pe ei pentru ca am auzit ca la Ambasada Rusiei de la Bucuresti spionii militari sunt invidiosi pe mentiunile din ZIUA la KGB, respectiv
Este vorba desigur de Rusia cea de dincolo de dezinformarea strategica a specialistilor GRU (trebuie sa-i numim si pe ei pentru ca am auzit ca la Ambasada Rusiei de la Bucuresti spionii militari sunt invidiosi pe mentiunile din ZIUA la KGB, respectiv FSB si SVR).
Saptamana trecuta, strategii principalelor puteri ale lumii au fost siliti sa scoata pentru sefii lor planurile de avarie in ce priveste fosta URSS. Pentru ca presedintele rus Vladimir Putin a decis sa iasa la rampa pentru a contraataca Statele Unite frontal. Arma energetica este nimic pe langa ce pregateste actualul succesor al lui Petru cel Mare: riposta asimetrica si extrem de eficienta, pentru a-l cita pe Putin cel Brun. "Planurile SUA privind desfasurarea sistemului de aparare antiracheta nu sunt legate cu nimic de cresterea puterii militare a Federatiei Ruse, pentru ca ele au fost anuntate cu mult inainte ca noi sa incepem demonstrarea puterii noastre", spune maestrul jocului de sah al lumii, de la Moscova.
Nu cred ca mai este un secret pentru nici un observator avizat faptul ca Rusia a infrant Occidentul in Razboiul Rece. Miliardarii rusi care bantuie SUA si Europa cu fondurile serviciilor speciale ale KGB si GRU sau un Vladimir Putin care se pregateste de instalarea la conducerea celui mai mare concern mondial energetic, spun multe. Probabil cel mai inteligent sistem secret al lumii, cel rusesc, a reusit in acest plan de anvergura sa se ocupe si de multi dintre actualii lideri ai Uniunii Europene si de comisarii ei, mai vechi sau mai noi. Daca in Est situatia e arhi-cunoscuta - pentru noi cel putin -, in vest, cazurile angajatului Gazprom Gerhard Schroeder si a socialistului Romano Prodi, poreclit mai nou Mortadella-KGB, sunt doar cele mai vizibile. Meandrele Rusiei raman necunoscute Occidentului.
Dupa ce Rusia a dovedit ca poate cuceri oricand Europa cu arma energetica, acum, cel mai posibil succesor al lui Putin, ministrul Apararii Serghei Ivanov, a dat publicitatii si noua strategiei de inzestrare a fostei Armate Rosii, care prefigureaza o noua doctrina militara, proactiva. Amenintarile formulate de Putin la adresa scutului american au prins contur: Ivanov a scos pe piata Topol-mobilele, peste 50 de sisteme mobile de rachete Topol-M care, zice el, "depasesc orice sistem de aparare existent".
Nici diplomatia rusa nu a pierdut timpul, dupa iesirea sefului cel mare. MAE rus a propus intai SUA putina pace: prin incheierea unui acord "care sa garanteze faptul ca potentialele militare ale celor doua state nu vor fi dirijate unul impotriva celuilalt". Polonia si Cehia, tarile unde cel mai probabil vor fi instalate componente ale scutului antiracheta american, sunt deja pe lista neagra a Moscovei. Dar nici Romania si zona Marii Negre nu sunt iertate. Planul Kozak, de federalizare a Moldovei, devine din nou de actualitate, separatistul Igor Smirnov si fidelul Vladimir Voronin fiind asteptati la tar pentru a pecetlui zapisul independentei Transnistriei dupa modelul Kosovo, amenintand UE, NATO si SUA cu salba de conflicte inghetate din spatiul post-sovietic. Romania si Bulgaria, tarile Pontului Euxin unde urmeaza sa fie dispuse trupe americane, sunt vizate direct. Bucurestiul are are insa o pozitie extrem de clara: in ciuda unor idei preconcepute vehiculate de dezinformatorii de profesie, Romania nu este adversara a Federatiei Ruse, ci a unor practici, care tin de abordarea imperialistica ruseasca. Ca si in cazul vocilor critice urmarite pentru a fi "potolite", inteligenta ne obliga la egalitate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.