"Minciuna - adevarul justitiei Macovei" este titlul motiunii simple, prin care se cere demiterea ministrului Justitiei Monica Macovei pentru "lipsa reformei in acest domeniu", care urmeaza a fi dezbatuta marti de senatori. In replica la demersul protestatarilor, Macovei s-a declarat nerabdatoare sa le prezinte senatorilor realizarile din Justitie.
Semnatarii motiunii simple au acuzat-o pe Monica Macovei ca nu a prezentat "un minimum de program coerent, corect, realist, care sa schiteze macar o idee fundamentala despre reforma sistemului justitiei". Cei 64 de senatori conservatori, pesedisti si peremisti, au mai subliniat in textul respectiv ca, dupa ce a spus ca accepta ca reforma Justitiei sa fie facuta de CSM, Macovei a dat un "prim semn de autoizolare" in Guvern. Mai mult, reprezentantii opozitiei au precizat ca aceasta declaratie a ministrului este neconstitutionala, pentru ca legea fundamentala mentioneaza ca reforma justitiei este initiata de catre clasa politica, in numele vointei populare, iar CSM are rolul strict de a fi "garantul idependentei justitiei". Senatorii au mai aratat ca Monica Macovei s-ar "eschiva" de la infaptuirea reformei Justitiei si ca nu a avut nici un program pentru a realiza acest obiectiv. Initiatorii au mai spus ca ministrul a "abandonat total" aceasta sarcina reformei Justitiei, pe care o avea, acuzand, in schimb, ca "nu e victima propriei delasari sau neputinte, ci a sabotajului magistratilor".
Ministrul discrediteaza magistratii
"Auto-aureolarea cu merite si culpabilizarea celorlalti au constituit singura strategie a ministrului, anume strategia unei false imagini in ochii unor cercuri europene, imagine intarita printr-un contrast la fel de fals, acela al discreditarii, inclusiv in strainatate, a magistratilor din Romania", se mai arata in textul motiunii. Senatorii mai remarca faptul ca Agentia Nationala de Integritate nu a fost ceruta de oficialii europeni si ca o asemenea institutie nu exista in statele occidentale. "Este normal sa ne intrebam: Iubeste doamna ministru Monica Macovei dreptatea? Iubeste, pe cat declara, corectitudinea?", se intreaba retoric semnatarii motiunii.
Macovei: "Abia astept!"
In replica, ministrul Justitiei Monica Macovei s-a declarat nerabdatoare sa mearga in Parlament pentru a le vorbi senatorilor despre ce s-a facut in domeniul Justitiei. "Abia astept sa merg in Parlament si sa le vorbesc senatorilor. Poate ca unii nici nu stiu ce s-a facut in Justitie", a declarat Monica Macovei, citata de Mediafax, dupa sedinta Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
PD: "Demers marsav"
Democratii cred ca motiunea simpla inaintata la adresa ministrului Justitiei Monica Macovei este lipsita de fundament juridic. Conducerea PD sustine, intr-un comunicat dat ieri publicitatii, ca motiunea este doar "expresia unor gesturi politice disperate, in incercarea de a inlatura oamenii incomozi din Guvern". "Apreciem ca este cel putin incorect, daca nu cumva marsav, ca numai la o luna dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, sa fie initiata o motiune prin care sa se acuze lipsa de reforma in Justitie", se arata in documentul mentionat. Democratii mai arata ca Romania a aderat la Uniunea Europeana datorita eforturilor depuse de ministrii Monica Macovei si Vasile Blaga pentru ridicarea clauzei de salvgardare si anunta, ca urmare, ca PD va vota impotriva motiunii.