"Minciuna - adevarul justitiei Macovei" este titlul motiunii simple, prin care se cere demiterea ministrului Justitiei Monica Macovei pentru "lipsa reformei in acest domeniu", care urmeaza a fi dezbatuta marti de senatori. In replica la demersul p
"Minciuna - adevarul justitiei Macovei" este titlul motiunii simple, prin care se cere demiterea ministrului Justitiei Monica Macovei pentru "lipsa reformei in acest domeniu", care urmeaza a fi dezbatuta marti de senatori. In replica la demersul protestatarilor, Macovei s-a declarat nerabdatoare sa le prezinte senatorilor realizarile din Justitie.
Semnatarii motiunii simple au acuzat-o pe Monica Macovei ca nu a prezentat "un minimum de program coerent, corect, realist, care sa schiteze macar o idee fundamentala despre reforma sistemului justitiei". Cei 64 de senatori conservatori, pesedisti si peremisti, au mai subliniat in textul respectiv ca, dupa ce a spus ca accepta ca reforma Justitiei sa fie facuta de CSM, Macovei a dat un "prim semn de autoizolare" in Guvern. Mai mult, reprezentantii opozitiei au precizat ca aceasta declaratie a ministrului este neconstitutionala, pentru ca legea fundamentala mentioneaza ca reforma justitiei este initiata de catre clasa politica, in numele vointei populare, iar CSM are rolul strict de a fi "garantul idependentei justitiei". Senatorii au mai aratat ca Monica Macovei s-ar "eschiva" de la infaptuirea reformei Justitiei si ca nu a avut nici un program pentru a realiza acest obiectiv. Initiatorii au mai spus ca ministrul a "abandonat total" aceasta sarcina reformei Justitiei, pe care o avea, acuzand, in schimb, ca "nu e victima propriei delasari sau neputinte, ci a sabotajului magistratilor".
Ministrul discrediteaza magistratii
"Auto-aureolarea cu merite si culpabilizarea celorlalti au constituit singura strategie a ministrului, anume strategia unei false imagini in ochii unor cercuri europene, imagine intarita printr-un contrast la fel de fals, acela al discreditarii, inclusiv in strainatate, a magistratilor din Romania", se mai arata in textul motiunii. Senatorii mai remarca faptul ca Agentia Nationala de Integritate nu a fost ceruta de oficialii europeni si ca o asemenea institutie nu exista in statele occidentale. "Este normal sa ne intrebam: Iubeste doamna ministru Monica Macovei dreptatea? Iubeste, pe cat declara, corectitudinea?", se intreaba retoric semnatarii motiunii.
Macovei: "Abia astept!"
In replica, ministrul Justitiei Monica Macovei s-a declarat nerabdatoare sa mearga in Parlament pentru a le vorbi senatorilor despre ce s-a facut in domeniul Justitiei. "Abia astept sa merg in Parlament si sa le vorbesc senatorilor. Poate ca unii nici nu stiu ce s-a facut in Justitie", a declarat Monica Macovei, citata de Mediafax, dupa sedinta Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
PD: "Demers marsav"
Democratii cred ca motiunea simpla inaintata la adresa ministrului Justitiei Monica Macovei este lipsita de fundament juridic. Conducerea PD sustine, intr-un comunicat dat ieri publicitatii, ca motiunea este doar "expresia unor gesturi politice disperate, in incercarea de a inlatura oamenii incomozi din Guvern". "Apreciem ca este cel putin incorect, daca nu cumva marsav, ca numai la o luna dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, sa fie initiata o motiune prin care sa se acuze lipsa de reforma in Justitie", se arata in documentul mentionat. Democratii mai arata ca Romania a aderat la Uniunea Europeana datorita eforturilor depuse de ministrii Monica Macovei si Vasile Blaga pentru ridicarea clauzei de salvgardare si anunta, ca urmare, ca PD va vota impotriva motiunii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.