Scandal diplomatic, licitatie anulata
In urma scandalului declansat, inclusiv la nivel diplomatic, rezultatul licitatiei a fost anulat. Deocamdata. Firma italiana a facut, la randul ei, contestatie impotriva anularii licitatiei. Frunzave
Scandal diplomatic, licitatie anulata
In urma scandalului declansat, inclusiv la nivel diplomatic, rezultatul licitatiei a fost anulat. Deocamdata. Firma italiana a facut, la randul ei, contestatie impotriva anularii licitatiei. Frunzaverde, insa, promovand interesele PD, trage sforile ca tot ALENIA sa fie declarata castigatoare. Asta intrucat firma este membra a grupului "Finmeccanica", controlat de fostul premier al Italiei, Silvio Berlusconi. "Finmeccania" este un consortiu in care si Partidul Popular European - din care face parte si PD - are mari interese financiare, legatura facandu-se, fireste, prin "Forzza Italia".
In acelasi timp, demna de remarcat este interventia brutala a "Evenimentului zilei" in acest scandal. Oficiosul lui Traian Basescu a sarit sa ia apararea manevrelor de culise promovate de Frunzaverde in favoarea ALENIA. Ducand o campanie de presa impotriva firmei EADS/CASA. Mai trebuie adaugat ca in "Evenimentul zilei" s-a scurs o mare parte din bugetul de publicitate al firmei controlata de Silvio Berlusconi, fapt pe care-l releva paginile de advertising ale cotidianului amintit.
Publicitate in oficiosul lui Basescu
Cat timp au durat preparativele licitatiei, plus zilele de dupa desfasurarea acesteia, ziarul lui Michael Ringier s-a implicat total de partea ALENIEI. Firma italiana a beneficiat de publicitate in paginile redactionale - alb negru si color, caseta publicitara pe prima pagina, articole publicistice scrise in favoarea ei si mai ales in defavoarea EADS/CASA. Conform unor surse, contul de publicitate al ALENIEI a fost golit in cea mai mare masura de catre oficiosul lui Basescu. Astfel, o jumatate de pagina alb-negru in cadrul paginilor redactionale costa aproximativ 8000 de RON (cam 2400 de euro), o jumatate pagina color in cadrul paginilor redactionale aproape 13.000 de RON (3825 de euro), iar o caseta pe prima pagina, de 28 cmp, este taxata la 3500 de RON (1030 de euro). Asadar, numai la o singura strigare, ziarul lui Ringier a inghitit, pe putin, peste 7200 de euro. Si cum aceasta campanie s-a derulat de-a lungul a cateva luni, probabil ca publicitatea platita de ALENIA catre "Evenimentul zilei" s-a ridicat la mai multe zeci de mii de euro. Plus articolele publicistice despre care nu stim cu cat au fost platite.
"EVZ" lupta pentru ALENIA
Exact in perioada in care licitatia "se aranja", ALENIA AERONAUTICA a contractat spatii de reclama in cateva ziare romanesti. Cea mai desantata campanie de presa a fost gazduita, cum spuneam, de "trompeta Cotrocenilor", cotidianul Evenimentul Zilei. In mai multe articole, cu trimitere de pe prima pagina, ALENIA se lauda cu performantele avionului pe care il produce - C-27J Spartan -, si pe care urma sa-l vanda fortelor aeriene romane. In reclama din pagina 14 a editiei "Evenimentul zilei" din data de 26 ianuarie 2007, reprezentantii ALENIA fac o afirmatie mincinoasa inca din titlu: "Raspunzand integral cerintelor Fortelor Aeriene Romane, Alenia Aeronautica a castigat licitatia oferind pretul cel mai scazut".
Dincolo de materialul strict publicitar, redactia oficiosului se implica personal si profesional in favorizarea firmei lui Berlusconi. Astfel, in editia din 5 februarie a "trompetei lui Traian Basescu", intr-un articol din pagina 4 scris in favoarea ALENIA AERONAUTICA, concurentii de la EADS/CASA sunt trecuti, dintr-o greseala, intr-un tabel cu o oferta de pret nereala. "Greseala" care, in ochii cititorilor, trebuia sa argumenteze cat de buna este oferta ALENIA.
Reclama si pentru populari
Mai mult, in editia din 11 decembrie 2006 a oficiosului apare o dubla reclama. ALENIA AERONAUTICA isi face publicitate in paginile economice, promovandu-si "experienta in cercetarea si dezvoltarea proiectelor aerospatiale". In pagina 10, apare o ciudata reclama, color, a PPE-DE - grupul Partidului Popular European si al Democratilor Europeni, al carui membru este si formatiunea condusa de Silvio Berlusconi, cel ce controleaza ALENIA AERONAUTICA. Dar si Partidul Democrat, condus din umbra de Traian Basescu si care tine legatura cu PPE-DE prin vicepresedintele si ministrul Apararii, Sorin Frunzaverde. Cel care trage sforile ca ALENIA sa obtina contractul privind cele sapte avioane.
Sub titlul "PPE-DE saluta Romania Europeana", in reclama grupului se face lobby pentru partidul lui Basescu, printre altele: "In ultimul an, parlamentarii grupului nostru au lucrat excelent cu observatorii romani ai Partidului Democrat, Uniunii Democrate Maghiare din Romania si Forumul Democrat al Germanilor din Romania. Am remarcat ambitia, inteligenta si imaginatia romanilor si ne-am convins ca sunt partenerii pe care ni-i dorim".
Oferta mai slaba, dar castigatoare
Din analiza preturilor rezulta ca EADS/CASA a oferit, cum spuneam, un pret mai mic decat "castigatoarea" ALENIA cu 11.663.379 euro. In timp ce EADS a oferit un pret de 317.263.974 euro, cu servicii de mentenanta pe 30 de ani, pretul firmei italiene a fost de 328.927.353 de euro, cu servicii incluse de mentenanta pentru doar 28 de ani.
Conform unor surse din cadrul MApN, in urma unor presiuni facute de mai multi generali, trecuti in rezerva nu de mult timp, printre care generalul Ion Magdalena, fost sef al Inspectoratului Armatei, si generalul Stefan Marin, ex-sef al Directiei Contracte din cadrul Departamentului pentru Armament, dar si cu sprijinul comandorilor Constantin Apostol si Marius Danielescu, membri ai comisiei de licitatie, oferta EADS a fost respinsa ca fiind necorespunzatoare din punct de vedere tehnic. Mai mult, conform specialistilor, caietul de sarcini, "opera" generalului Catrina, contine parametri tehnici favorabili Aleniei. Interesant este ca in caietul de sarcini nu s-a specificat ca vreun parametru tehnic ar fi eliminatoriu. Numai ca motivatia eliminarii grupului EADS/CASA, in mod arbitrar, a fost tocmai cerinta respectivilor parametri.
Dupa deschiderea ofertelor, care a avut loc pe data de 22 noiembrie 2006, comisia de licitatie a urmatit eliminarea din cursa a EADS/CASA pe motive tehnice, deoarece grupul avea o oferta financiara net mai buna, care nu putea fi contestata. De asemenea, comisia nu a vrut sa vada ca oferta ALENIA pentru serviciile de mentenanta, pentru 28 de ani, a fost neconforma cu cerintele caietului de sarcini prin care se solicitau servicii de mentenanta pentru 30 de ani. Totodata, nu s-a tinut cont de faptul ca pretul oferit de EADS/CASA pentru mentenata pe 30 de ani a fost de 103.043.634 euro, in timp ce ALENIA, pentru mentenanta asigurata doar pentru 28 de ani, a oferit un pret mai mare cu 6,8 milioane euro, respectiv 109.883.392 euro.
Specialistii sustin ca membrii comisiei nu au tinut cont nici de consumul mare de combustibil al aeronavelor oferite de ALENIA, care, conform fisei tehnice emise de producatorul motorului, este cu cel putin 30-40 la suta mai mare decat cel al avioanelor EADS/CASA.
Generalul Catrina a aprobat
ZIUA a dezvaluit, in premiera, toate etapele care au dus la trucarea licitatiei din noiembrie 2006 pentru achizitionarea a sapte aeronave scurt-mediu curier destinate Fortelor Aeriene Romane.
In competitie au intrat firmele EADS/CASA (membra a European Aeronautic and Defence Company), cu modelul CASA C-295, si ALENIA AERONAUTICA (membra a grupului Finmeccanica, controlat de fostul premier al Italiei Silvio Berlusconi), cu modelul C-27J Spartan. Principalul criteriu anuntat de Romtehnica pentru atribuirea contractului de furnizare a fost acela al pretului cel mai scazut. Romtehnica, firma specializata a Ministerului Apararii, a fost insarcinata sa elaboreze caietul de sarcini si sa organizeze licitatia. In prealabil, generalul locotenent Gheorghe Catrina (foto), seful Statului Major al Fortelor Aeriene, a aprobat caietul cu cerintele operationale pentru programul "Avion scurt/mediu curier". In final, licitatia a fost castigata de ALENIA AERONAUTICA, rezultatul fiind insa contestat de EADS/CASA. Principalul motiv a fost acela ca oferta depusa de reprezentantii grupului franco-germano-spaniol pentru modelul CASA C-295 ar fi fost mai avantajoasa. Concret, oferta de la EADS ar fi fost cu peste 12 milioane de euro mai scazuta decat cea depusa de ALENIA AERONAUTICA.
Departamentul pentru Armamente a incercat sa musamalizeze rezultatele licitatiei. La cateva zile dupa aparitia unui articol referitor la licitatie in ziarul ZIUA, Ioan Ion, secretar de stat in Ministerul Apararii si sef al Departamentului pentru Armamente numit in functie din partea PD, a incercat, intr-o conferinta de presa, sa justifice de ce a fost declarata castigatoare a licitatiei firma ALENIA, parte a grupului Finmeccanica din Italia. Din datele prezentate de Ion, firma care a pierdut licitatia, chiar daca a oferit un pret mai mic, nu ar fi indeplinit cinci conditii din caietul de sarcini. Oficialii romani au refuzat sa comenteze si informatiile publicate in presa, referitoare la problemele pe care le-ar fi avut avioanele C-27J Spartan achizitionate de armata elena, dar si sa numeasca alte companii in afara de cea castigatoare care ar fi putut indeplini simultan toate conditiile din caietul de sarcini. In aceste conditii exista suspiciunea ca acest caiet de sarcini a fost intocmit special pentru a putea favoriza firma italiana.
Avioanele vandute Greciei au fost oprite de la zbor
In timp ce aparatul C-295 produs de concernul EADS este in dotarea fortelor aeriene din Spania, Portugalia, Polonia, Brazilia, Iordania, Finlanda, aparatul oferit Armatei Romane de ALENIA, C-27J Spartan, se afla intr-un singur exemplar in Italia, patria producatorului, si acela folosit pentru demonstratii. De asemenea, trei avioane Spartan au fost vandute in Grecia, dar acestea au fost oprite de la zbor pentru defectiuni majore. Conform presei din Grecia, intr-o corespondenta dintre conducerea Alenia Aeronautica si sefii fortelor aeriene elene constructorul italian a afirmat: "Fabricantul admite ca aeronavele au defecte serioase si promitem remedierea acestora".
Relatia PD-PPE
Este cat se poate de clar ca firma declarata castigatoare ar fi trebuit sa fie de departe EADS/CASA. De ce nu s-a intamplat acest lucru nu se stie. O explicatie ar putea fi insa implicarea factorului politic. Mai exact, relatiile dintre Partidul Democrat si Partidul Popular European. Din care face parte si "Forzza Italia", partidul lui Silvio Berlusconi, cel care controleaza grupul Finmeccanica, dar si Partidul Democrat. Concidenta sau nu, Sorin Frunzaverde, personaj important in PD aflat in aceeasi sfera de interese ca si Adriean Videanu sau Radu Berceanu, este omul de legatura dintre PD si PPE. Cu alte cuvinte, ambasadorul PD la PPE este chiar ministrul Apararii. Cel ce a incredintat in prima faza contractul privind cele sapte avioane firmei ALENIA.
ALENIA santajeaza Romania
Paolo Pozzessere, vicepresedintele ALENIA pentru vanzari internationale, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca daca firma pe care o reprezinta nu va fi aleasa sa livreze cele sapte avioane Spartan, atunci compania se va retrage din investitiile proiectate in Romania. Mai exact, nu va mai participa la proiectele comune cu ROMAERO, care s-ar putea ridica la 12 milioane de euro pe an, timp de vreo zece ani. Si nici nu va participa la privatizarea fabricii de avioane din Craiova. Cu alte cuvinte, ne cumparati avioanele, dam si noi de lucru la ROMAERO. Altfel, plecam in alta parte. Pozzessere a mai spus ca ALENIA se considera castigatoare, avand oferta cea mai buna, inclusiv din punct de vedere financiar, si ca spera ca "cineva cu mare putere din aceasta tara sa ne ajute sa investim". Intrebat la cine se refera, vicepresedintele Pozzessere a spus ca se refera la Justitie la modul general, si ca nu s-a referit la o persoana politica anume.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.