"De cativa ani vad, in preajma Tescanilor, pictori lucrand in peisaj, <<sur le vif>>. Unii, rapizi, intreprinzatori, cu aerul de a exercita fara emotie un mestesug bine stapanit. Altii, cautand <<motivul>>, privind indelung, c
"De cativa ani vad, in preajma Tescanilor, pictori lucrand in peisaj, <<sur le vif>>. Unii, rapizi, intreprinzatori, cu aerul de a exercita fara emotie un mestesug bine stapanit. Altii, cautand <<motivul>>, privind indelung, cu capul lasat intr-o parte si cu ochii stramtati, pomul sau pajistea din fata: putin afectati, umbland printre lucruri ca niste <<specialisti>> ai vazului, capabili sa identifice tabloul in imensitatea oricarei privelisti. Altii, concentrati, asudati, absorbiti intr-o transa ritmica, lacoma sa surprinda palpitul unui loc. Toti din ce in ce mai intelectuali: singurii oameni ai spiritului care mai muncesc, azi, in natura si care mai au simtul pur al imediatului. Miraculosi in nevoia lor de a capta aerul unui loc.
Aerul. O achizitie fara corp, un abur, in care sa se simta mirosul lui Dumnezeu". (Andrei Plesu - "Jurnalul de la Tescani", 1989)
Horia Bernea, Theodor Rusu, Paul Gherasim, Constantin Flondor, Horia Pastina, Mihai Sarbulescu, Cristian Paraschiv, Ilie Boca, Sultana Maitec, Cristina Ciobanu, Tudor Marinescu, Ioana Panaitescu, Ileana Micodin, Sabina Negulescu, Florin Ciubotaru, Mihai Chiuaru, Ala Jalea Popa, Doru Ulian, Simona Runcan, Anamaria Smigelschi, Ileana Ploscaru-Panait, Dacian Andoni, Marcel Lupse, Vasile Craita Mandra, Dan Hatmanu, Vlad Florescu, Vlad Micodin, Dan Palade. Sunt nume care in "constiinta" plasticii romanesti au ramas bine intiparite si care - in afara de arta - mai au ceva in comun: Tescaniul. Acel loc special in geografia "spirituala" a Romaniei in care au "zabovit" Enescu (o mare parte a vietii), Jora sau Plesu (fostul ministru al Culturii fiind trimis acolo cu domiciliu fortat de catre regimul comunist, unde a lucrat ca bibliotecar la Casa memoriala "George Enescu").
Iata ca au trecut 30 de ani de cand, la Tescani, isi gasesc plasticienii inspiratia, individual sau, mai nou, prin intermediul unor tabere de creatie devenite intre timp internationale. Aceleasi nume de artisti plastici mentionate deja mai sus se regasesc si pe simezele Centrului Cultural "Rosetti Tescanul-George Enescu" din Tescani (jud. Bacau) in expozitia "Iluminari", al carei vernisaj a avut loc ieri. Sunt expuse lucrari de pictura si grafica. Au vernisat Maria-Magdalena Crisan si Oliv Mircea, acesta din urma fiind si curator. Expozitie avand un regim mai special, este de preferat o programare la 0745/454.032 pentru a va asigura accesul. Expozitia "Iluminari" este organizata de Uniunea Artistilor Plastici - filiala Bistrita, in colaborare cu Galeria Veroniki Art (Bucuresti) si Centrul Cultural "Rosetti Tescanul - George Enescu", cu sprijinul Primariei Municipiului Bistrita, al Consiliului Local Bistrita, al Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud si al Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita Nasaud.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.