La doar doua zile dupa ce presedintele Romaniei, Traian Basescu, a recomandat procurorilor DNA sa redeschida vechile anchete de la BANCOREX si Banca Agricola, Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a anuntat ieri reactivarea dosarul
La doar doua zile dupa ce presedintele Romaniei, Traian Basescu, a recomandat procurorilor DNA sa redeschida vechile anchete de la BANCOREX si Banca Agricola, Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a anuntat ieri reactivarea dosarului Banca Agricola care il vizeaza pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu. Nu este pentru nimeni un secret ca seful statului nu-l are la inima pe omul de afaceri, Basescu fiind autorul a mai multor comentarii negative la adresa acestuia.
Satisfactie in 48 de ore
Aflata ieri la Consiliul Superior al Magistraturii, Laura Codruta Kovesi a declarat jurnalistilor prezenti ca dosarul Banca Agricola, care il priveste pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, a fost trimis la Directia Nationala Anticoruptie, in vederea anchetarii unor fapte asimilate coruptiei.
Surprinzatoarea declaratie a Procurorului General a nascut ieri in toata clasa politica banuiala legitima ca marile parchete actioneaza la comanda presedintelui Romaniei. Mai ales ca dosarul Bancii Agricole a mai avut initial o declinare la DNA, insa fostul prim-adjunct al Procurorului General, Marcel Sanpetru, infirmase solutia, stabilind competenta de solutionare a acestei cauze in favoarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).
Infirmarea infirmata
Dosarul Banca Agricola (care a fost disjuns de instanta de judecata din dosarul Fondului National de Acumulare in care era inculpata mama FNI Maria Vlas) a fost finalizat in aprilie anul trecut cu solutie de netrimitere in judecata de catre un procuror din cadrul structurii centrale a DIICOT. La 29.06.2006, solutia de netrimitere in judecata a lui Sorin Ovidiu Vantu si altii, a fost infirmata de seful de atunci al DIICOT, procurorul Daniel Ticau, care a dispus, prin ordonanta, declinarea dosarului la DNA considerand ca faptele cercetate sunt de competenta acestui parchet. La 19.07.2006, prim-adjunctul Procurorului General al Romaniei, Marcel Sanpetru, a dispus infirmarea solutiei de netrimitere in judecata, dar si a ordonantei lui Ticau si a stabilit competenta de solutionare a cauzei exclusiv in favoarea DIICOT, cu motivarea ca procurorul Ticau nu s-ar fi exprimat pe elementele de crima organizata din dosar.
De la Biroul de Presa al Parchetului Inaltei Curti ni s-a comunicat ieri ca solutia fostului prim-adjunct al Procurorului General ar fi fost infirmata la data de 29.01.2007 de Procurorul General, Codruta Kovesi, pe motiv ca prejudiciul din dosar ar depasi un milion de euro, astfel incat DIICOT nu mai poate avea competenta de solutionare. Efectul informarii este mentinerea ca valabila a ordonantei procurorului Daniel Ticau, de declinare la DNA. Dosarul nu a fost insa trimis imediat la DNA. A mai stat ceva vreme pe la DIICOT pana cand, in fine, ieri, 8.02.2007, la doar doua zile dupa indemnul prezidential adresat procurorilor DNA, Laura Kovesi a anuntat ca dosarul a fost declinat de DIICOT, in favoarea DNA. Ieri, la ora anuntului, dosarul Banca Agricola nu ajunsese inca la DNA.
Sefii Parchetelor sunt la mana presedintelui
Oficialii Parchetului Inaltei Curti au negat ieri, vehement, trimiterea dosarului la DNA, ca urmare a interventiei sefului statului si au sustinut ca toate masurile de declinare din acest dosar ar fi fost luate inainte de declaratiile lui Basescu, de la sedinta de bilant a DNA din data de 6 februarie a.c.
O serie de lideri de partide politice nu cred insa in aceasta versiune si au cerut explicatii publice. Ceea ce se stie insa cu certitudine este faptul ca, potrivit legii, Procurorul General al Romaniei, precum si sefii DIICOT si DNA sunt numiti in functie de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei. De asemenea, ei pot fi oricand revocati din functii, tot de catre seful statului, la propunerea ministrului Justitiei. Ministru contestat de majoritatea partidelor, care i-au cerut demisia si au formulat o motiune de cenzura contra lui, dar care a avut un permanent sustinator in Traian Basescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.