Ministerul de Interne a reactionat abia ieri fata de problema infractorilor care fug din tara folosindu-se doar de cartea de identitate.

Disparitia infractorilor pe la frontierele UE, doar cu ajutorul cartilor de identitate, subiect adus in discutie acum doua zile de prefectul de Iasi, a nelinistit spiritele la nivelul conducerii MAI. Ministrul Vasile Blaga s-a enervat ieri la Brasov cind i s-a solicitat o declaratie, iar Biroul de presa al MAI a prezentat in sfirsit o pozitie fata de subiect. Potrivit comunicatului de presa, MAI a respins propunerea prefectului de Iasi cu privire la retinerea cartilor de identitate ale cetatenilor care au deja restrictii pe pasaport.

„Mecanismele practice prezinta garantii"

Desi cu o zi in urma a recunoscut ca a primit sesizari din teritoriu cu privire la fuga cu buletinul, ieri ministerul se lauda, in limbajul propriu, ca „mecanismele practice existente, bazate pe cooperarea politieneasca intre statele membre, prezinta suficiente garantii in vederea asigurarii unui control eficient al deplasarii cetatenilor aflati sub incidenta unor masuri de restringere sau de suspendare a dreptului la libera circulatie".

MAI a mai spus ca relaxarea controalelor la frontiera, cauzata de normele impuse de UE, va fi suplinita atit de „cooperarea politieneasca", cit si de „mandatul de arestare european", mijloc care pina acum a fost folosit, potrivit Parchetului, doar intr-un singur caz.

Blaga si interesul national

Iritat de insistenta presei pe subiect, ministrul de Interne, Vasile Blaga, l-a acuzat ieri pe prefectul de Iasi, Nicusor Paduraru, de incompetenta, si a spus ca nu se poate vorbi de demitere, pentru ca prefectul a cerut deja scuze. „Daca trebuie sa prindem un infractor, il aducem de oriunde. Toate demersurile Ministerului de Interne au fost facute in interesul celor 22 de milioane de romani, nu in cel al infractorilor", a declarat Vasile Blaga. Ieri, prefectul de Iasi a refuzat sa mai comenteze subiectul si s-a rezumat sa transmita regretul sau ca discutiile de la Prefectura au fost intelese gresit.

Interpolul confirma fuga

Cooperarea politieneasca s-a dovedit insa mai eficienta decit controlul la frontierele cu UE, dovada stau statisticile Interpol, potrivit carora, de la inceputul anului, 79 de persoane au fost scoase de pe lista urmaritilor international pentru ca au fost depistate pe teritoriul altor state. Interpolul intareste ideea controlului superficial si confirma ca, de la inceputul anului, 186 de persoane date in urmarire internationala au reusit sa iasa din tara. O mare parte dintre ele au fost depistate cind s-au intors in Romania, nu cind au iesit.