Marian Sintion Rolf, sefului Directiei Generale Anticoruptie din Ministerul Administratiei si Internelor, este protagonistul unor scandaluri de presa. Astfel, Sintion a ajuns sa fie acuzat de sefii altor departamente ca a raportat date false despre a
Marian Sintion Rolf, sefului Directiei Generale Anticoruptie din Ministerul Administratiei si Internelor, este protagonistul unor scandaluri de presa. Astfel, Sintion a ajuns sa fie acuzat de sefii altor departamente ca a raportat date false despre activitatea DGA sau de catre ofiterii Directiei care sustin ca abuzurile comise de acesta sunt la ordinea zilei. Cazul ofiterului Adrian Iancu este doar unul din multele abuzuri de care Sintion se face vinovat. In privinta comportamentului cel putin ciudat al lui Sintion stau marturie numarul mare de ofiteri si subofiteri - aproximativ o patrime din efectiv - care au fost dati afara sau si-au solicitat transferul la un alt departament din cadrul ministerului condus de Vasile Blaga. Multe dintre victimele lui Sintion au apelat la instanta, dar cei mai multi s-au bucurat ca au scapat din "iadul" de la DGA.
Abuzurile lui Rolf
Putrezimea Romaniei porneste de la cel mai agresiv si dominant lant vicios: politia, parchetetele, tribunalele. Acestea intretin si dezvolta zilnic un sistem corupt si nesimtit de dominare si de control al vietilor noastre, cu sprijin politic venit din cele mai inalte zone. Prea multe pozitii de decizie in stat sunt ocupate de persoane care au contact cu persoane care au incalcat legea si care dispun dupa bunul plac de resursele umane si materiale pe care le au la dispozitie.
Se pare ca atunci cand presedintele Basescu a lansat urarea "Sa traiti bine!", a uitat sa precizeze ca aceasta nu era adresata cetatenilor de rand. Cand cei care sunt chemati sa lupte impotriva ilegalitatilor se afla chiar in fruntea structurilor cu astfel de atributii si sunt cei care incalca legea, atunci povestile cu anticoruptia si europenismul nu mai adorm pe nimeni.
Va prezentam un fragment dintr-un raport inaintat de comisarul Iancu Adrian Marcel (angajat in DGA - n.r.) ministrului Vasile Blaga, in data de 11 august 2006.
"Astfel, din cauza stilului managerial defectuos al directorului general - procuror SINTION MARIAN ROLF, comportamentului paranoic al acestuia, politicii de teroare instaurate de catre acesta prin tipete, urlete si refuzul de a discuta direct cu cadrele ce solicita acest lucru, la nivelul DGA s-a inregistrat o dinamica negativa de personal. Unele cadre au solicitat plecarea, altele (cms. sef ZAMFIR STEFAN, cms. sef POPESCU GHEROGHE, cms. sef GALUSCA CONSTANTIN, cms. RADUCU REMUS, cms. ISPAS CONSTANTIN, cms. SAVIANU STANICA, cms. DUMITRESCU DAN, sinsp. BUNEA DIANA, chiar si subsemnatul) au fost obligate - in urma presiunilor facute - sa solicite mutarea in alte unitati (oare toate aceste cadre, multe dintre ele cu o bogata experienta profesionala au fost niste neadaptati?) si, ceea ce este mai grav, unele cadre s-au imbolnavit, fiind pensionate medical: cms. sef. ENESCU DARIUS RADU a suferit un infarct, iar cms.sef DOBRESCU CONSTANTIN un atac de panica, ambii fiind in prezent pensionati pe caz de boala.(...)
Bani pe apa Sambetei
In legatura cu cheltuielile DGA trebuie retinut si faptul ca se fac cheltuieli nejustificate: numeroase deplasari in strainatate ale conducerii unitatii, fara rezultate concrete; cursuri de specializare in strainatate - cazul procurorului ALBU ALINA, seful serviciului Anchete; folosirea autoturismelor de serviciu in interes personal - cazul scms. DASCALU EUGEN FLORIN care a fost (pe ce criterii?) numit sef la Biroul judetean Giurgiu, locuieste in orasul Buftea si face zilnic naveta cu autoturismul de serviciu Dacia Logan cu nr. de inmatriculare B 47 IPH pe ruta Buftea - Bucuresti - Giurgiu si retur; precum si chemarea tuturor cadrelor din teritoriu pentru motive minore la sediul DGA - in intervalul 12-14.07.2006 toate cadrele din teritoriu, cu decontarea cheltuielilor de transport, au fost chemate la sediul DGA de catre procuror MARIAN SINTION pentru "discutii individuale" care au durat aproximativ doua minute.
Numiri clientelare in functii de conducere
Numirile in functii in cadrul DGA se fac pe baza de simpatii si se practica politica "interimatului". Astfel, sefii unor servicii care ocupasera functiile respective prin concurs (cms. sef. ZAMFIR STEFAN, cms. sef. POPESCU GHEORGHE, cms. sef GALUSCA CONSTANTIN, scms. MARGINEAN LILIANA si altii) au fost obligati sa plece, in locul lor fiind imputerniciti - fara respectarea prevederilor legale, a ordinelor si instructiunilor in vigoare si pe o perioada mai mare decat cea legala - cms. RADU GENU, scms. MANEA GHEORGHE, insp. NICA CRISTIAN, scms. DASCALU EUGEN, scms. DEDIU DANIEL, scms. CAPATANA CRISTIAN DINEL si altii, evitandu-se astfel scoaterea la concurs a posturilor respective si implicit ocuparea acestora de catre persoane bine pregatite din punct de vedere profesional, dar neagreate de catre conducerea DGA. (...)
Cat priveste numirile in functii, trebuie amintit un caz aparte, cel al scms. MACHEDON BOGDAN care, pentru faptul ca are un unchi procuror la Constanta si alt unchi in cadrul SRI Constanta, a fost promovat in functia de sef birou Harghita (in locul scms. CHIRIAC NICOLAI), i s-a acordat de Ziua Politiei o prima de 90.000.000 (nouazeci milioane) lei - fara a avea rezultate deosebite, precum si salariul de excelenta de 50%. (...)"
Suspiciuni de politie politica
"Un alt abuz in serviciu, atat al directorului general procuror MARIAN SINTION, cat si al directorului general adjunct scms. MANEA GHEORGHE, este obligarea lucratorilor din cadrul Serviciului Prevenire, cat si a celor din teritoriu de a efectua un sondaj de opinie (intrebarile neavand legatura cu coruptia in randul personalului MAI, ci vizand mai degraba optiunile politice ale cetatenilor) in numele Ministerului Justitiei - Institutul National de Criminalistica.
Lucratorilor DGA li s-au confectionat ecusoane din care reiese ca sunt incadrati la Institutul National de Criminalistica si au fost sfatuiti de catre scms. MANEA GHEORGHE sa nu spuna ca sunt angajati ai DGA, ci ai institutiei sus mentionate. Din informatiile pe care le detin, intre DGA si Institutul National de Criminalistica nu exista un Protocol de colaborare si, chiar daca ar fi, nu cred ca ar avea stipulata acest gen de activitate.
Scms. MANEA GHEORGHE nu are curajul sa-si asume responsabilitatea functiei, in sensul ca nu pune rezolutii direct pe materiale ci pe biletele, pastreaza lucrarile la el foarte mult timp (chiar si o luna) pana le inainteaza spre aprobare directorului general, refuza sa le semneze sau le distruge dupa ce le-a semnat. Astfel, atat in calitatea de imputernicit la comanda S.D.I., cat si ca director general adjunct, dupa semnare a distrus exemplarul nr. 1 al unor lucrari (doua adrese din luna ianuarie 2006 catre S.T.A. Oradea - adresa nr. S/407413 din 06.01.2006, adresa ce a fost refacuta si expediata la data de 13.02.2006, si respectiv S.T.A. Arges - adresa nr. S/1907077/06.01.2006) si mi-a remis exemplarul nr. 2 ca si cum lucrarile ar fi fost expediate.
De asemenea, in cursul lunii iunie 2006, fiind la comanda DGA, a semnat o adresa pe care am intocmit-o catre DNA - Sectia Parchetelor Militare (adresa nr S/407633/06.06.2006), s-a deplasat personal cu adresa la DNA, dar negasindu-l pe procurorul caruia ii era destinata a revenit la sediu si a distrus ambele exemplare. Acest aspect este cunoscut si poate fi confirmat si de catre insp. pr. CIOBANU BOGDAN, fost lucrator S.D.I., aflat in perioada respectiva la comanda serviciului, actualmente promovat ca sef la biroul anticoruptie Dambovita".
Conflict deschis cu procurorii DNA
Marian Sintion a incercat sa submineze si activitatea Directiei Nationale Anticoruptie. Unitatea condusa de Sintion Rolf si-a insusit o serie de rezultate obtinute de procurorii DNA. Exista informatii neoficiale potrivit carora DGA a pus in pericol anchete importante ale procurorilor de la DNA.
Conflictul dintre DNA si DGA a aparut anul trecut dupa ce institutia condusa de Sintion a inceput sa-si aroge meritele rezolvarii unor cazuri instrumentate de DNA. Prin mai multe adrese oficiale, Daniel Morar, procurorul-sef al DNA, i-a reprosat lui Sintion ca institutia sa a preluat mai multe rezultate obtinute de DNA. "Sunt nevoit sa imi exprim din nou profunda nemultumire fata de felul in care DGA, sub conducerea dumneavoastra, isi promoveaza politica de comunicare. Consider ca, de aceasta data, situatia este chiar mai grava decat in cazurile anterioare, de vreme ce institutia pe care o conduceti a inteles sa transmita catre mass-media date nereale", se specifica intr-o adresa trimisa de Morar lui Sintion. Intr-o alta adresa, seful DNA ii scrie lui Sintion ca "ma declar extrem de dezamagit si contrariat in acelasi timp ca nici discutiile, nici scrisoarea pe care v-am trimis-o legat de nemultumirile mele fata de colaborarea dintre noi nu au avut nici o urmare".
Cu ce se ocupa DGA
Conform paginii web a MAI, Directia Generala Anticoruptie a fost infiintata prin Legea nr.161/2005 privind stabilirea unor masuri pentru prevenirea si combaterea coruptiei in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, ca structura specializata pentru prevenirea si combaterea coruptiei in randul personalului MAI, subordonata direct ministrului Administratiei si Internelor. Infiintarea DGA se inscrie pe linia masurilor adoptate de Romania in vederea accelerarii luptei impotriva coruptiei in administratia publica, ce constituie una din sarcinile prioritare pentru indeplinirea angajamentelor asumate de Romania in cadrul procesului de integrare in UE pe Capitolul "Justitie si Afaceri Interne". Ofiterii de politie judiciara din cadrul acestei Directii au fost abilitati sa efectueze, in conditiile prevazute de lege, activitati de prevenire si descoperire, precum si actele de cercetare penala dispuse de procurorul competent, privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie savarsite de personalul MAI. Conform competentelor legale, DGA efectueaza teste de integritate la toate structurile din componenta ministerului. Actiunile DGA au un profund caracter ofensiv, de anticipare si identificare a vulnerabilitatilor si factorilor de risc, urmarind indepartarea acestora, in vederea oferirii de catre personalul MAI a unui serviciu public de calitate, neviciat de fapte de coruptie.
Spritul de la Izvorani
Disperat ca abuzurile comise de el vor rasufla in presa, Marian Sintion a considerat ca trebuie sa inchida cumva gura jurnalistilor. In acest sens, la sfarsitul anului trecut, a organizat o intalnire neoficiala cu ziaristii acreditati pe langa MAI. Baza de agrement a Ministerului Administratiei si Internelor de la Izvorani a fost locul unde Sintion i-a adunat pe reprezentantii media pentru o mica petrecere. Prin acest demers, Rolf a incercat sa se puna bine cu presa si sa impiedice orice tentativa a vreunui subaltern de a demasca neregulile din interiorul Directiei Generale Anticoruptie.
Morar o scalda
Contactat telefonic de ZIUA, Daniel Morar a refuzat sa comenteze conflictul pe care DNA il are cu Marian Sintion. Nici Marian Sintion nu a dat curs solicitarilor oficiale ale ziarului nostru si nici nu a dorit sa-si faca public CV-ul. In zilele urmatoare vom continua sa prezentam informatii despre situatia tensionata care se inregistreaza in interiorul Directiei Generale Anticoruptie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.