Costel Plesa, primarul PD al localitatii Soveja, judetul Vrancea, sustine ca i-a vandut directorului SIE, Claudiu Elwis Saftoiu, un teren de 1000 de metri patrati in semn de recunostinta ca a intervenit pentru repararea drumului Tisita - Soveja. P
Costel Plesa, primarul PD al localitatii Soveja, judetul Vrancea, sustine ca i-a vandut directorului SIE, Claudiu Elwis Saftoiu, un teren de 1000 de metri patrati in semn de recunostinta ca a intervenit pentru repararea drumului Tisita - Soveja. Potrivit Mediafax, directorul Serviciului de Informatii Externe, Claudiu Elwis Saftoiu, este proprietarul unui teren cu o suprafata de 1000 de metri patrati in statiunea vranceana Soveja, cumparat in noiembrie 2006, la pretul de opt lei metrul patrat.
Asta in conditiile in care preturile practicate in zona depasesc 50 de euro metrul patrat. Terenurile au fost vandute de Primaria Soveja, prin licitatie, pretul de pornire fiind de 2,6 lei metrul patrat. Primarul Plesa regreta insa banii luati de la directorul SIE. "Imi pare rau ca domnului Claudiu Saftoiu nu i-am dat terenul gratuit. Trebuia sa il declar fiul satului, cetatean de onoare si legea imi permitea sa ii dau terenul cu titlu gratuit. Dar domnul Saftoiu nu a fost de acord cu aceasta idee si a platit 80 de milioane de lei vechi pentru cei o mie de metri patrati de teren. Merita sa primeasca terenul gratis deoarece ce a facut domnul Saftoiu pentru Soveja, nu a facut nimeni. Dansul a facut lobby ca drumul Tisita-Soveja sa fie modernizat", a declarat Plesa.
"Nu e nici mita, nici trafic de influenta!"
Primarul Sovejei considera fireasca interventia lui Claudiu Elwis Saftoiu si sustine ca nu poate fi vorba despre trafic de influenta: "Noi avem interesul sa avem oameni in comuna care sa faca lobby pentru comuna. Si in America se face lobby pentru comunitati. Nu este nici dare de mita si nici trafic de influenta, deoarece este vorba de un teren cumparat de o persoana, iar daca dansul a facut o interventie, nu inseamna ca este trafic de influenta. Nu cred ca am depasit cadrul legal". Edilul a precizat ca la aceeasi licitatie a participat si prefectul de Vrancea Ion Oprea si seful IPJ Vrancea, comisarul-sef Viorel Serbanoiu, dar nu a putut explica de ce toti trei au licitat aceeasi suma, respectiv opt lei pe metru patrat, ci doar cum au aflat cei doi de licitatie. "Domnul prefect si domnul Serbanoiu au asistat la o discutie a mea cu domnul Saftoiu. A fost o discutie, au aflat, le-a placut zona si probabil asa s-au hotarat sa cumpere", a spus Costel Plesa.
La randul sau, seful IPJ Vrancea, comisarul sef Viorel Serbanoiu, a declarat ca si-a achizitionat 600 de metri patrati de teren in Soveja la un pret bun. "Am cumparat prin licitatie 600 de metri patrati de teren la Soveja, pe care am platit 48 de milioane de lei vechi. Inca din vara anului trecut am dorit sa achizitionez un teren. M-am documentat si am prins un tren foarte bun", a spus seful IPJ Vrancea, comisarul-sef Viorel Serbanoiu. De asemenea, prefectul Ion Oprea sustine ca intentioneaza sa isi construiasca o cabana la Soveja pe terenul cumparat: "Voi construi acolo o cabana si nimic altceva. Nu mai am vile in alte parte, la Suraia, la Golesti sau in alte locuri".
Justificarea primarului
Primarul Plesa a justificat pretul mic cu care au fost achizitionate terenurile prin faptul ca acestea nu beneficiaza de nici o utilitate si a sustinut ca preturile de vanzare sunt de peste trei ori mai mari decat cel de pornire a licitatiei. "Am scos la vanzare patru loturi de teren, a cate o mie de metri patrati, situat la cativa zeci de metri de Ocolul Silvic Soveja. A fost realizat un raport de evaluare de catre un expert autorizat care a stabilit ca pretul unui metru patrat este de 2,6 RON, deoarece in zona nu exista nici un fel de utilitate - curent electric, apa, canalizare. Licitatia a avut loc in data de 7 noiembrie 2006, iar pretul de ajudecare a fost de 8 RON metrul patrat, adica peste 2 euro metrul patrat", a spus edilul. Terenurile vandute se afla la poalele unei paduri de brad si sunt in intravilanul localitatii.
ZIUA a solicitat ieri Biroului de Presa al SIE un punct de vedere al directorului Saftoiu vizavi de afirmatiile primarului din Soveja. Pana la inchiderea editiei nu ni s-a oferit nici un raspuns. (R.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.