Datoriile firmelor mici sint mai mari decit cele ale marilor contribuabili.

Companiile romanesti, de stat si private, inregistrau, la finele anului trecut, restante bugetare de 15,42 miliarde de lei (4,38 miliarde de euro), nivel a
Datoriile firmelor mici sint mai mari decit cele ale marilor contribuabili.

Companiile romanesti, de stat si private, inregistrau, la finele anului trecut, restante bugetare de 15,42 miliarde de lei (4,38 miliarde de euro), nivel aproape egal cu cel din 2005, potrivit datelor publicate ieri de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Din aceasta suma, doua treimi reprezinta datorii ale firmelor mici si mijlocii. Astfel, IMM-urile aveau datorii de 9,97 miliarde de lei, iar cele mari de 5,44 miliarde.

Cele mai mari restante, de aproape 7,9 miliarde, au fost inregistrate la bugetul de stat, iar distributia lor este asemanatoare cu cea a celor din bugetul consolidat: sumele datorate bugetului de stat de catre cei 146 mari contribuabili totalizau 2,1 miliarde de lei, iar valoarea restantelor inregistrate de catre cele peste 113.000 companii mici si mijlocii era de 5,7 miliarde de lei. Pe pozitia secunda, dupa valoarea sumelor neplatite, se gaseste bugetul asigurarilor sociale de stat, cu datorii de 6,1 miliarde de lei. La acest capitol, marii contribuabili cumuleaza debite de 2,8 miliarde de lei, din nou sub valoarea totala datorata de agentii economici de dimensiuni medii si mici, de 3,3 miliarde de lei. Bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si bugetul asigurarilor de somaj inregistreaza creante apropiate ca valoare, de 779 de milioane de lei si respectiv 704 milioane de lei. Cea mai mare pondere a restantelor la bugetul asigurarilor de sanatate revenea tot companiilor mijlocii si mici, in timp ce la bugetul asigurarilor de somaj repartizarea datoriilor este echilibrata intre marii contribuabili si cei de dimensiuni mai mici.

Deficit de 1,7% Cheltuielile semnificative din decembrie 2006 au determinat trecerea bugetului general consolidat de la un excedent de 1,23% din PIB la un deficit de 1,68% din PIB, nivel de doua ori mai mare decit cel consemnat in 2005, reiese din datele prezentate joi de Ministerul Finantelor Publice (MFP). Veniturile au crescut cu 22% (31,8% din PIB), iar cheltuielile s-au majorat cu 25,3% (33,5% din PIB), se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.