Astazi, incepand cu ora 18.00, la sediul Institutului Roman din Bucuresti va avea loc o intalnire cu Herta Müller. Cu acest prilej, cunoscuta poeta germana de origine romana va citi impreuna cu Nora Iuga poeme din volumul "In coc locuieste o dama", aparut la Editura Vinea si tradus de Nora Iuga. Lectura va fi insotita de proiectii de colaje ale poeziilor autoarei.
Nascuta in 1953 in Banatul romanesc, a studiat germanistica la Timisoara unde a devenit membra a Grupului de Actiune Banat, gruparea tinerilor autori germani de origine romana contestatari, printre care Wiliam Totok, Rolf Bossert, Richard Wagner, Ernest Wichner.
Herta Müller a emigrat in 1987 in Germania, in prezent locuind la Berlin. Dupa emigrare a publicat peste 20 de volume cu mare succes la public si critica, in prezent fiind considerata unul dintre cei mai importanti scriitori de limba germana. Herta Müller a fost distinsa cu numeroase premii, printre care premiile literare ale oraselor Graz, Bremen, cel al Fundatiei Konrad Adenauer si premiul Franz Kafka, acordat de Fundatia literara austriaca Franz Kafka. A fost de doua ori propusa la Premiul Nobel pentru Literatura.
Poeta Nora Iuga, care s-a ocupat de traducerea cartii, este, la randul ei, autoare a numeroase volume de poezie si proza aparute in Romania si Germania, printre care: Vina nu e a mea, Scrisori neexpediate, Opinii despre durere, Inima ca un pumn de boxeur, Piata cerului, Sapunul lui Leopold Bloom, Sexagenara si tanarul Autobuzul cu cocosati, Lebada cu doua intrari, Fetita cu o mie de riduri. De asemenea, a realizat mumeroase traduceri din germana, printre altele, volume de Friedrich Nietzsche, Günther Grass, Ernst Jünger, Elfriede Jelinek, Oskar Pastior, Ernest Wichner, Christian Haller s.a. (M.A.)