E semn bun ca o parte a intelectualilor isi dau seama ca am intrat intr-un climat public irespirabil si trag un semnal de alarma. Cu toate acestea, nu-mi vine sa semnez acest Apel.

Desigur, s-ar pune problema sa-l semnez daca m-as socoti intelectual, or eu sint doar scriitor si jurnalist. Daca „colegii mei, intelectualii", m-ar fi adoptat si m-ar fi invitat sa-l semnez, nu as fi facut-o, desi ii respect pe cei mai multi de pe lista. Din mai multe motive. Cel mai important este ca, dupa ce am trecut prin politichia romaneasca, in afara unui diabet, m-am ales totusi si cu vindecarea de maniheism. Nu ma mai poate nimeni convinge ca, intr-o parte, sint cei buni si frumosi, in cealalta, raii si uritii moral. Din pacate, majoritatea politrucimii este alcatuita din cei din a doua categorie. Scriu asta de multi ani, in ultimii, si aici. Din acest motiv, nu cred ca toti prietenii politici ai presedintelui sint imaculati, nici toti adversarii, ticalosi iremediabili.

In al doilea rind, in Apel, dl Basescu este separat de intregul context politic, nascut ca Afrodita din spuma marii, de parca n-ar fi ajuns la putere in urma unei competitii politice, propulsat de o Alianta aflata acum in pragul divortului si din pricina D-sale. Dl Basescu a fost lider de partid - lider spiritual a si ramas! - , in respectiva calitate s-a dovedit nemilos cu adversarii, de la Ciorbea si PNT-CD la Petre Roman, caruia ii datoreaza cariera politica. Nu fac nici un repros, constat ceea ce refuza semnatarii Apelului sa observe, ca lupta pentru putere nu se duce intre domnisoare de pension, ci intre carnasiere fara scrupule. L-am votat pe dl Basescu in 2004, ca sa nu plec in Congo, nu din vreun sentiment pozitiv. I-am apreciat, si aici, reusitele pentru tara, de la condamnarea comunismului si relansarea procesului de deconspirare a Securitatii la avintul relativ luat de lupta contra coruptiei. Doar ca mi-ar fi pe plac ca D-sa sa vada si coruptii ce roiesc in jurul dumisale. Nu e fair sa vezi doar paiul din ochii altora. Cum mi-ar fi pe plac, ca sa-l pot vota si alta data, sa-si aleaga mai bine consilierii si sa-si controleze temperamentul. Jucator? OK, doar ca jocul are reguli!

In sfirsit, nu cred ca e logic ca intelectualii sa atace, in fapt, opozitia, cind pentru un intelectual „adversarul" este puterea, oricare ar fi aceasta. Doar ca jumatate din intelectualii de pe lista fie sint membri PLD, fie datoreaza pozitii publice presedintelui, fie, in calitate de comentatori, nu i-au facut cea mai mica observatie, cind a avut, ca tot omul politic, erorile sale.

De altfel, Apelul este inutil, intrucit, cum am mai scris aici, tentativa de descaunare a presedintelui va esua. Daca se ajunge la Referendum, victimizarea ii va aduce mai multe voturi decit in 2004. Mult mai multe!