Grupul GDS a strins semnaturi pentru sprijinirea lui Traian Basescu, asa ar suna pe scurt si superficial stirea. Sint departe de a fi suspectat de simpatie pentru multe nume de pe lista semnatarilor. Am scris destul despre neajunsurile monopolului cultural detinut de membrii marcanti ai GDS. Stiu si vanitatile „intelectualilor" de a se vedea pomeniti prin petitii si liste de semnaturi. Dar, de data asta, chiar cred ca au nimerit-o. Scrisoarea intelectualilor nu este altceva decit o constatare a unei stari - lupte politice fara fond si isterii mediatice declansate parca la comanda. Cind Iliescu se apuca sa predea democratie cot la cot cu liberalii, nu trebuie sa fii ultraintelectual si sa semnezi petitii ca sa constati ca ceva e in neregula.

Pacatul grupului de intelectuali de la GDS a fost intotdeauna un spirit heirupist terminat intotdeauna cu umflarea imaginii liderilor. Pacatul scrisorii de acum ar fi mai ales faptul ca semneaza si intelectuali care au fost numiti in functii si datorita venirii la putere a lui Basescu. Din nefericire pentru succesul „petitiei", multi intelectuali care lucreaza in zona culturala sprijinita de Dinu Patriciu (sau deveniti functionari cu sprijinul lui Tariceanu) nu semneaza, nu se implica in acest gen de combat politic. Intelectualul isi respecta statutul daca risca o opinie publica in mai multe zone decit cea in care e specialist, aceasta cred c-ar defini intelectualul modern. Apreciez semnatura lui Mircea Cartarescu, cel care protesteaza implicit si fata de politica unui trust pentru care semneaza articole.

M-am saturat sa aud preamarirea neutralitatii intelectualilor sau a jurnalistilor. Da, intr-o stire nu poti fi decit neutru. Dar „jurnalist" sau „intelectual" poate sa insemne si o subiectivitate bine antrenata si bine construita. Grupul GDS a facut de aceasta data o miscare de bun-simt, nu indeajuns de corect perceputa de opinia publica, aceea de a trage un semnal asupra unor aparente de criza politica, foarte putin motivate de media. E si acesta un punct de vedere. Si e si acesta un pas. E adevarat ca astept inca pasul doi, acela cind intelectualii GDS sa isi permita sa nu fie de acord intre ei. Astept momentul in care mari personalitati isi vor asuma opiniile, fara sa aiba in spate gasca de sustinatori. Mentionez ca am fost de acord cu mesajul acestei scrisori si din simpla speranta ca atacul intelectual in grup va fi inlocuit in viitor de dezbateri consistente cu semnatari unici.