Omul de afaceri american Michael Morris, dat in urmarire internationala de autoritatile de la Washington pentru escrocherie, in dosarul privind reconstructia Irakului, a fost arestat pentru 29 de zile, printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti,
Omul de afaceri american Michael Morris, dat in urmarire internationala de autoritatile de la Washington pentru escrocherie, in dosarul privind reconstructia Irakului, a fost arestat pentru 29 de zile, printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti, autoritatile americane incercand sa obtina extradarea sa, pentru a putea fi judecat in statul New Jersey.
In urma cu doua zile, procurorii romani au descins la sediul unei firme din Sectorul 1 al Capitalei, de unde l-au ridicat pe omul de afaceri american si l-au predat instantei, care a decis arestarea preventiva a acestuia.
Michael Morris este cetatean american, in varsta de 61 de ani, casatorit cu o romanca, rezident in Romania din 1993 si proprietar al unei firme de servicii financiare cu sediul in Cipru. Potrivit unui comunicat oficial al Departamentului de Justitie al Statelor Unite, el a fost inculptat, alaturi de alti patru cetateni americani, pentru asociere in cadrul unei vaste retele de spalare de bani si administrare de contracte fictive incredintate de Autoritatea Provizorie a Coalitiei din Irak (CPA).
Mai exact, Morris, impreuna cu americanul Philip H. Bloom, sunt acuzati ca au oferit mita, in perioada 2003-2005, constand in autoturisme, unor functionari din Departamentul Apararii al SUA, cu scopul facilitarii obtinerii unor contracte de reconstructie in Irak. In special, Morris ar fi actionat ca intermediar intre ofiteri si o companie de constructii, facand transferuri ilegale de bani si de bunuri de valoare.
Primele inculpari in cazul reconstructiei Irakului au fost facute in 2005, soldandu-se cu arestarea omului de afaceri Philip Bloom, in 13 noiembrie 2005, arestare care a fost posibila datorita colaborarii dintre diversele institutii americane, inclusiv Pentagonul punand la dispozitia anchetatorilor imagini din Irak surprinse de sateliti.
Michael Morris este prieten cu magnatul constructiilor Philip H. Bloom, cetatean american, de asemenea rezident in Romania, care a condus companii de constructii si servicii sub egida Global Business Group.
FBI cere extradarea
Procurorii Parchetului Curtii de Apel Bucuresti au emis o ordonanta de retinere pe numele lui Michael Morris, pentru punerea in executare a cererii de arest preventiv in vederea extradarii, solicitare formulata de FBI.
In prezent, americanul este incarcerat la arestul Directiei de Cercetari Penale din Bucuresti. Magistratii instantei supreme vor judeca, astazi, recursul omului de afaceri american impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti, decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie urmand a fi definitiva. Potrivit rechizitoriului citat de comunicatul Departamentului de Justitie al SUA, impotriva lui Morris a fost formulat un cap de acuzare pentru complicitate si alte 11 capete de acuzare pentru escrocherie, pentru care va fi judecat in statul New Jersey, in cazul in care partea americana va obtine de la autoritatile romane extradarea lui. (Andrei GHICIUSCA)
Afacerea privind reconstructia Irakului explodeaza in SUA
Trei ofiteri americani si un civil, sunt acuzati ca s-au folosit de fondurile destinate reconstruirii Irakului "de parca ar fi fost bancomatul lor personal".
Justitia americana a anuntat, saptamana aceasta, inculparea a patru cetateni americani - trei ofiteri in rezerva ai Armatei SUA si un civil - acuzati de implicare intr-o vasta retea de escrocherii vizand programul de reconstructie a Irakului, patronata de omul de afaceri Philip Bloom (foto), cu cetatenie americana si israeliana si trecut afacerist, si in Romania. Autoritatile americane au elaborat nu mai putin de 25 de capete de acuzare impotriva coloneilor Curtis Whiteford si Michael Wheele, dar si a locotenent-colonelului Debra Harrison si a sotului acesteia, William Driver. Cei patru s-au folosit de fonduri in valoare de peste 26 de milioane de dolari, destinate reconstruirii Irakului, "de parca ar fi fost bancomatul lor personal", a declarat adjunctul procurorului general al al SUA, in cadrul unei conferinte de presa. "Acuzatii au sustras teancuri de bani pe care le-au scos din Irak si le-au adus in SUA, cu scopul de a le folosi in interes personal", a detaliat Paul McNulty, citat de NY Times, precizand ca cei patru ar fi dispus, astfel, de 3,6 milioane de dolari. Cei trei rezervisti, insarcinati cu supravegherea fondurilor destinate executarii unor lucrari in localitatea irakiana Al-Hillah, au facilitat, in perioada 2003-2005, acordarea, in mod preferential, a unor contracte in regiune omului de afaceri american Philip Bloom. Whiteford, Wheele si Harrison ar fi primit, in schimb, proprietati imobiliare, numeroase masini, ceasuri, bilete de avion, laptop-uri, arme si bani. Pe langa deturnare de fonduri, cetatenii americani sunt acuzati de asociere in vederea comiterii de infractiuni si spalare de bani.
Coruptia sufoca Irakul
Acuzarea celor patru intervine in contextul in care un fost responsabil al Autoritatii Provizorii a Coalitiei (CPA) din Irak a fost condamnat, luna trecuta, la noua ani de inchisoare si la plata unei amenzi de 3,6 milioane de dolari pentru participare la fraudele regizate de Philip Bloom. Robert Stein, care era chiar trezorier al Coalitiei, a pledat vinovat, in februarie, pentru coruptie, escrocherie si spalare de bani, recunoscand ca a sustras din fondurile destinate reconstructiei Irakului, in perioada in care indeplinea functia de trezorier pentru regiunea Al-Hillah. Responsabilul CPA a transferat peste doua milioane de dolari in conturile lui Bloom, banii fiind ulterior introdusi intr-o retea de conturi irakiene, romane si elvetiene, pentru a fi spalati. In schimbul acestor servicii, Stein si complicii sai au fost recompensati de Bloom cu mai mult de un milion de dolari, masini de lux si alte obiecte de valoare. Fostul trezorier al CPA, care risca acum pana la 30 de ani de inchisoare, a acceptat sa colaboreze cu anchetatorii, in vederea clarificarii circumstantelor in care omul de afaceri american, Philip Bloom, a beneficiat de contracte in Irak in valoare de peste 8,6 milioane de dolari.
Fostul guvernator american in Irak, in vizor
Stein nu pare a fi insa unicul responsabil CPA implicat in afaceri dubioase in Irak, fostul administrator civil al SUA in regiune, Paul Bremmer, fiind audiat, marti, de Comisia pentru Supraveghere si Reforma Guvernamentala a Camerei Reprezentantilor, pentru disparitia a peste 12 miliarde de dolari, destinati Irakului.
Infiintata de SUA si celelalte membre ale Coalitiei dupa invadarea Irakului, CPA a fost dizolvata in iunie 2004, prin transferul puterii catre noul Guvern irakian provizoriu. Philip Bloom a recunoscut ca a spalat cel putin doua milioane de dolari in Irak. Afaceristul americano-israelian este pasibil de 30 de ani de inchisoare si isi asteapta sentinta. (A.M.L.)
Pierderi de 12 miliarde de dolari
SUA au transferat in Irak peste 12 miliarde de dolari, in numerar, fara a se interesa asupra destinarilor sumei sau asupra scopului in care aceasta avea sa fie cheltuita, relateaza cotidianul Guardian in editia sa de ieri. Tranferul s-a petrecut la mai putin de un an de la interventia SUA in regiune, cele peste 281 de milioane de bancnote de 100 de dolari fiind expediate de la New York la Bagdad in mai multe transe, prin intermediul unor avioane militare. Potrivit unui memorandum pregatit pentru o audiere in cadrul Comisiei pentru pentru Supraveghere si Reforma Guvernamentala a Camerei Reprezentantilor, care examineaza, in prezent, operatiunile de reconstruire a Irakului, banii provin din vanzarile de petrol irakian, precum si din surplusul de fonduri din programul "Petrol contra hrana" si din valorificarea bunurilor sechestrate de la regimul Hussein. Traseul acestora nu a fost insa urmarit, fondurile fiind distribuite cu neglijenta de responsabilii americani. Astfel, "majoritatea acestora pare sa fi disparut in acte de coruptie sau a fost irosita, pur si simplu, sute de mii de <<angajati fantoma>> incasand cecuri de la ministerele irakiene aflate sub controlul Autoritatii Provizorii a Coalitiei din Irak", dizolvata in 2004, precizeaza memorandumul citat de publicatia britanica. (A.M.L.)
Din petrol contra hrana a iesit coruptie
In 2005, secretarul general al ONU, Kofi Annan, isi asuma responsabilitatea pentru esecurile si neregulile prezentate intr-un raport asupra programului ONU "petrol contra hrana" de catre comisia condusa de Paul Volker. Raportul unei comisii independente pe aceasta tema indica faptul ca programul respectiv, care avea ca scop ajutarea irakienilor de rand, defavorizati de embargoul international, a ajuns un instrument financiar macinat de coruptie si administrare defectuoasa. Lista lui Volker se referea la un numar de 2253 de companii din toata lumea, toate acuzate ca au dat spaga in schimbul accesului la rezervele irakiene de petrol pe durata embargoului impus de ONU regimului lui Saddam Hussein. Pe lista figurau si numele a 11 companii romanesti, printre care Rompetrol. Reprezentantii companiilor romane s-au disculpat imediat. Programul petrol contra hrana s-a desfasurat de la finele lui 1996 si pana in 2003. (D.E.)
Legaturile din Romania
Omul de afaceri american Philip H. Bloom, a derulat numeroase afaceri multi ani si in Romania, unde l-a avut ca partener intr-o firma de consultanta pe Bogdan Baltazar, fost presedinte al BRD. Omul de afaceri s-a folosit de conturile sale din Romania pentru a mitui responsabilii americani din Autoritatea Provizorie a Coalitiei (APC), in vederea obtinerii de contracte in Irak. De asemenea, el a fost cercetat si in tara noastra pentru spalare de bani, ilegalitatile pentru care a fost acuzat de procurorii romani stand la baza unei sesizari de la Oficiul pentru Combaterea Spalarii Banilor, privind intrari si iesiri dubioase de bani, din conturile sale din Romania, din si inspre conturi din SUA. Fost voluntar in Corpul Pacii in Romania, Bloom se stabilise in tara noastra de cativa ani, fiind destul de cunoscut in randul antreprenorilor romani si al oficialilor guvernamentali. Pana in 2000, prin firma sa de consultanta, Global Business Grup, Bloom fusese consilier al statului roman pentru privatizarea Astra Vagoane din Arad, a companiei de neferoase Phoenix din Baia Mare si intermediar al Tarom, cand compania aeriana cauta finantare pentru achizitionarea a cinci aparate Boeing 737-300. (A.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.