Nimic nu s-a schimbat in Parlament. Si in noua sesiune, pentru majoritatea alesilor saptamina de lucru a ramas de trei zile. Ieri deja batea vintul prin Casa Poporului.

Din cauza absenteismului, senatorii nu au fost capabili ieri sa voteze nici macar legile organice fara miza politica asupra carora cazusera de acord toate partidele. Din toate proiectele de lege care s-au suspus ieri la vot, doar unul a reusit sa primeasca indeajuns de multe voturi pentru a trece de plen. Restul legilor au cazut pentru ca nu au intrunit numarul necesar de voturi.

Vacaroiu vrea sa inchida usile

Situatia l-a scos din sarite pina si pe presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. „Sint unii colegi care cred ca noi sintem de serviciu aici si pentru ca sintem de serviciu, ei nu au probleme si pot absenta. Cred ca ar trebui sa intram pe sanctiuni. Sau ar trebui ca dupa ce intra toti senatorii in sala sa incuiem usile", a declarat scandalizat Vacaroiu.

Presedintele Senatului avea si de ce sa fie suparat. Pe ordinea de zi se afla o lege, trimisa la reexaminare de Basescu, pentru care PSD are un interes sporit. Asta pentru ca urmeaza sa-i interzica presedintelui sa convoace referendum cu trei luni inainte de alegeri si cu 45 de zile dupa. Cum, din lipsa de cvorum, risca sa trimita legea in Camera asa cum i-a venit de la Cotroceni, Vacaroiu s-a multumit sa supuna la vot doar amendamentul care il interesa.

Liniste, ca nu se lucreaza

Ziua de joi este, semioficial, zi de chiul la Camera. Traditia a fost respectata cu sfintenie si ieri. In mod normal trebuia sa se lucreze pe comisii. Numai ca nu a duduit nimic ieri la Camera. Din 18 comisii au lucrat numai trei.

La „invatamint", daca nu ar fi trebuit sa fie audiat ministrul Hardau, cu siguranta nu ar fi fost nici o miscare. Au mai lucrat cei de la cultura, unde presedintele, Catalin Micula, este nou in functie si nu s-a acomodat cu modul de lucru al zilei de joi, iar la „administratie", Relu Fenechiu este unul dintre putinii presedinti autoritari. Evident, nici una dintre aceste comisii nu a lucrat in efectiv complet. In rest, nimic.

Coada la biletele de avion

Oficial, exista si o explicatie: deputatii din comisii au fost extrem de harnici, au lucrat miercuri peste program, pina seara tirziu. Greu de crezut, pentru ca multi au fost vazuti plecind inca de miercuri la prinz, iar la dispecerii care impart tichetele Tarom a fost coada mare inca de marti seara.