Din fericire, economia noastra s-a desprins de politica, continuandu-si, implacabil, evolutia sa vertiginoasa. Indiferent cine ar fi la putere, companiile vor continua sa functioneze pentru profit, in beneficiul clientilor, salariatilor si actionaril
Din fericire, economia noastra s-a desprins de politica, continuandu-si, implacabil, evolutia sa vertiginoasa. Indiferent cine ar fi la putere, companiile vor continua sa functioneze pentru profit, in beneficiul clientilor, salariatilor si actionarilor lor.
Pana in 2020 mai sunt 13 ani. Acum 13 ani, in 1994 nimeni nu-si imagina ce progrese vom face si ca vom adera la UE in 2007. In 1994, inflatia era de 136%, investitorii straini ne ocoleau, economia functiona foarte prost, intreprinderile de stat isi restrangeau activitatea, fiind nevoite sa dea afara sau sa scoata la pensie, cu 10 ani mai repede, sute de mii de salariati. In 1994 Romania era inca o societate inchisa. Lipsea piata de capital, sectorul bancar si cel al asigurarilor erau foarte slab dezvoltate, nu existau institutii vitale pentru un stat democratic, precum Consiliul Concurentei, CSA, CNVM, Departamentul National Anticoruptie etc. Declaratiile de avere nu erau publice. Nu aveam multinationale, hypermarketuri, birouri moderne, telefoane mobile, Internet, laptopuri, carduri, televiziuni private etc.
Daca Romania nu ar fi fost condusa 10 ani de un FSN/PDSR/PSD anti-modernist si lipsit de viziune politica si economica, ci de o formatiune puternica de centru-dreapta, cu adevarat capitalista, acum, in 2007, am fi atins deja nivelul de dezvoltare pe care-l vom avea, in 2010-2012. Taraganarea reformelor ne-a facut sa pierdem un deceniu de evolutie economica.
In urmatorii 10-15 ani, Romania va fi una dintre statele Uniunii Europene cu cea mai mare crestere economica. In anul 2020, tara noastra nu va mai semana deloc cu Romania cenusie din 1994.
Vom trece la moneda euro in 2013-2014. Produsul Intern Brut va depasi 250-300 miliarde de euro, in 2020, salariul mediu lunar va atinge aproape 1.000 de euro, iar pensiile medii se vor apropia de 400 de euro. Exporturile vor fi tot mai competitive si diversificate, ajungand, probabil, in 2020, la nivelul de 100 miliarde euro, adica tot produsul intern brut al Romaniei de astazi.
Investitiile straine vor fi de minim 5-6 miliarde de euro pe an, contribuind la crearea de noi locuri de munca bine platite si alimentand bugetul de stat.
Industria de autoturisme si componente auto va beneficia de un boom extraordinar. Ca si cea energetica, a transporturilor, telecomunicatiilor, mobilei, sectorului constructiilor, turismului, sistemului bancar si cel al asigurarilor etc.
Peste o treime din populatia activa va apela la credite ipotecare pentru a-si cumpara locuinte noi. Aproape fiecare familie isi va permite sa achizitioneze o masina.
Vom avea companii care vor trece de pragul de 10 miliarde euro, ca cifra de afaceri anuala. Cateva sute, poate chiar cateva mii de firme romanesti vor realiza investitii straine serioase, mai ales in Balcani si zona Marii Negre, sporind prestigiul tarii noastre.
Agricultura noastra de subzistenta se va moderniza, intrand in circuitul capitalist, prin zecile de mii de ferme agricole si zootehnice. Vom redeveni un mare exportator de carne de porc si de vita.
In sfarsit, clasa politica se va maturiza si europeniza. Iar actualele crize politice vor deveni istorie.
Acesta este un scenariu posibil. Din pacate, nu toti au curajul sau cumsecadenia sa si-l asume.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.