Casele darapanate din centrul istoric al Sibiului se vind cu preturi astronomice, dupa ce primaria le-a spoit fatadele pentru a atrage turistii.

Boom imobiliar la Sibiu, dupa ce urbea a primit statut de capitala culturala europeana. Casele din centrul istoric al orasului, vechi de citeva secole si pe punctul de a se prabusi din cauza degradarii, au devenit brusc vedetele pietei imobiliare, desi pina de curind cererea pentru ele era zero. Motivul: ele au fost incluse in programul de reabilitare a centrului vechi, iar primaria le-a varuit fatadele pe banii ei, pentru a inviora aspectul orasului.

Desi structura de rezistenta nu a consolidat-o nimeni, proprietarii au vazut imediat oportunitatea unei afaceri cu imobile "fatoase". In centru, o casa cu o suprafata de teren de 306 metri patrati se vinde cu 550.000 de euro, adica 1.800 euro/mp. Agentia imobiliara, care prezinta casa drept "calul rapciugos din basmul lui Fat-Frumos", recunoaste starea jalnica a imobilului de secol XV, dar sustine ca pretul este justificat. "Zona cea mai scumpa si cea mai ceruta este centrul, principalul punct turistic: Piata Mare, Piata Mica, Strada N. Balcescu si strazile din jur. Aici oferta este mica, iar cererea mare a urcat preturile", considera Maria Savu de la agentia Imob-Market.

"Focar de infectie"

Un apartament de 73 de metri patrati, cu trei camere, fara baie, dar cu geamuri la strada, s-a vindut recent cu 120.000 de euro. Spatiile din centrul Sibiului se vind la pret dublu fata de acum un an. "Acum se platesc 1.800-2.200 de euro/mp, in functie de locatie, pozitie, acces, starea si de istoricul imobilului, dar tendinta este de crestere peste 3.000 de euro in urmatorii doi ani", sustine Mioara Sirbu, de la agentia imobiliara Diana. Insa investitia doar in achizitie nu este suficienta. "Sint case de peste 300 de ani, la care doar sa zugravesti exteriorul nu este de ajuns. Centrul istoric este un focar de infectie. Cine cumpara trebuie sa aiba un buget serios pentru a putea renova apartamentele aflate in stare foarte precara", crede Maria Savu.

Cei mai multi cumparatori sint straini. "Ei isi pot permite astfel de sume si apreciaza arhitectura orasului. Cei mai multi vor apartamente cu panorama sau un imobil intreg pentru a-l transforma in hotel sau in alta afacere", mai spune Maria Savu.