Premierul Tariceanu a solicitat ieri tuturor partidelor sa amine pina dupa alegerile europarlamentare dezbaterea privind suspendarea lui Basescu.

„Propun tuturor formatiunilor politice si liderilor politici sa amine pina dupa alegerile pentru Parlamentul European discutiile privitoare la suspendarea sefului statului", a declarat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu (foto). El a precizat ca a facut acest apel in calitate de sef al Guvernului si a aratat ca dezbaterile despre suspendarea sefului statului pun in umbra euroalegerile. „Suprapunerea campaniei pentru alegerile europene cu demersurile privind suspendarea sefului statului reprezinta, in opinia mea, ca sef al Guvernului Romaniei, o eroare inacceptabila din partea clasei politice", a precizat Tariceanu, care nu a uitat sa-i solicite si presedintelui Basescu sa inceteze cu atacurile la adresa institutiilor statului.

„Propun initierea unor consultari politice cu toate partidele pentru a realiza acest lucru, printr-un consens la nivel national. Romania are nevoie de liniste pentru a-si desemna reprezentantii in PE", a conchis Tariceanu.

PSD nu renunta

Imediat dupa apelul premierului, Mircea Geoana a anuntat ca partidul sau nu renunta la demersul privind suspendarea presedintelui. El a mentionat ca la inceputul saptaminii viitoare va inainta la Curtea Constitutionala documentul privind incalcarile Constitutiei de catre seful statului. Geoana considera ca euroalegerile pot avea loc si mai tirziu decit data stabilita initial si a justificat continuarea demersului PSD prin faptul ca nu vede alta iesire din criza politica actuala.

Cu toate acestea, vicepresedintele PSD Victor Ponta a declarat, ieri, intr-o intilnire cu membrii TSD ca nu este pe deplin convins, ca jurist, de motivele invocate de PSD pentru suspendarea presedintelui, apreciind ca efectul poate fi invers, adica sa fie intarit Basescu. „Ca jurist, nu sint convins. Cind lumea ne intreaba de motive, noi raspundem: «Lasati ca o sa le spunem noi!». Pe 18 sau 19, cind s-a decis initierea suspendarii, doi oameni, ambii juristi, au spus: «Haideti sa ne mai gindim!». Eu si Cristi (Cristi Diaconescu - n.r.) incercam sa ne convingem pe noi in primul rind. (...) Vreau sa fiu eu convins", le-a spus Ponta tinerilor social democrati.

Calendarul euroalegerilor Solicitarea premierului vine la putine ore dupa ce in sedinta de guvern s-au adoptat 11 acte normative pentru reglementarea alegerilor pentru PE. Guvernul a stabilit calendarul alegerilor, pregatirile incepind la 12 februarie. Data-limita pentru depunerea candidaturilor este 14 martie, pe 13 aprilie incepe campania electorala, iar pe 13 mai se desfasoara alegerile. Costul total se ridica la 80 milioane lei, bani ce vor fi alocati de la Fondul de rezerva al Guvernului. (M.R.)

Sursa video: Realitatea TV