Oltchimul administrat de AVAS vrea sa cumpere activele petrochimice ale rafinariei Arpechim.

Compania Oltchim Rimnicu Vilcea, detinuta in proportie majoritara de stat, intentioneaza sa preia, in acest an, mai multe active apartinind rafinariei Arpechim Pitesti, potrivit presedintelui AVAS, Teodor Atanasiu. „Oltchim nu mai doreste sa depinda de furnizorii de materie prima de care depinde astazi si care sint intr-o situatie economica incerta si de aceea vom avea o strategie privind preluarea activelor din Pitesti, fabrica ce produce etilena si propilena necesare Oltchim, cit si a activelor care sint in prezent la Societatea Nationala a Sarii", a declarat Atanasiu la Rimnicu Vilcea. El a precizat ca tranzactiile ar putea fi operate pina la sfirsitul anului.

Terenul e pregatit

Oltchim vrea de fapt sa preia o parte dintre activele petrochimice care sint incluse acum in structura rafinariei Arpechim, detinuta de Petrom. Intentia lui Atanasiu se suprapune strategiei pe care o are Petrom legate de Arpechim.

Desi nu a facut inca un anunt oficial, compania are un program de restructurare a rafinariei, una dintre masuri fiind aceea de a grupa toate activele petrochimice din rafinarie intr-o noua societate, detinuta 100% de Petrom. Totusi, Atanasiu nu a facut inca o oferta de cumparare a acestor active. „Inca nu s-a discutat nimic, dar Petrom este interesata in gasirea unei solutii. Zilele urmatoare va avea loc o discutie pe aceasta tema intre Mariana Gheorghe, directorul Petrom, si Atanasiu", ne-au declarat surse apropiate situatiei. La rindul lor, oficiali ai AVAS au spus ca pretul viitoarei tranzactii va fi decis dupa ce statul va angaja un evaluator, care sa fie agreat si de Petrom si care sa analizeze activele care ar putea face obiectul tranzactiei.

In ultima conferinta de presa, presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a declarat ca „viitorul Arpechim depinde de Oltchim", justificind astfel investitiile mai mici pe care grupul austriac le face la aceasta rafinarie, comparativ cu cele de la Petrobrazi.