Politicieni italieni sint deranjati de gestul ambasadorului nostru, dar Externele considera deja cazul inchis.

Premierul Romano Prodi, ministrul de externe, Massimo d’Alema, vicepresedintele senatului, Roberto Calderoni, si presedintele comisiei de aparare din senat, Sergio De Gregoria, s-au exprimat public despre articolul aparut in presa, in care ambasadorii cereau sa nu fie retrasi militarii italieni din Afganistan. Romano Prodi s-a declarat „surprins" de scrisoarea ambasadorilor, adaugind ca a primit scuze de la responsabili politici pentru acest gest, fara a preciza de la cine anume. Premierul Tariceanu a anuntat apoi ca i-a transmis omologului sau italian regrete privind situatia creata si l-a asigurat de prietenia Guvernului de la Bucuresti. Totodata, la cererea primului-ministru roman, MAE a demarat o ancheta, dar considera acest caz inchis, a precizat purtatorul de cuvint Corina Vintan.

Amestec in treburile interne

Potrivit presei italiene, ministrul italian de externe, Massimo d’Alema, si-a exprimat „dezaprobarea" fata de scrisoarea deschisa intr-un mesaj trimis omologilor sai din Romania, SUA, Marea Britanie, Canada, Australia si Olanda. El spune ca interventia lor poate fi interpretata ca o „interferenta externa inoportuna".

D’Alema a amintit ca Italia participa la operatiuni ONU si NATO pentru stabilizarea Afganistanului. El s-a declarat convins, totusi, ca actiunea a fost generata de cele mai bune intentii, asa ca ministerul italian de externe considera „cazul inchis". Unul dintre vicepresedintii senatului italian, Roberto Calderoli, a declarat si el ca cele sase state au tratat Italia ca pe o „republica bananiera", dindu-i sfaturi prin intermediul ambasadorilor, si nu al presedintilor sau ministrilor de externe din tarile respective.

Disputa politica din Italia

Scrisoarea ambasadorilor apare intr-o situatie dificila pentru politica interna italiana, guvernul confruntindu-se, in ultimele zile, cu problema refinantarii misiunii de la Kabul. Parlamentarii italieni de stinga au amenintat ca vor vota impotriva refinantarii misiunii din Afganistan. Italia are 2.000 de militari in Forta Internationala condusa de NATO la Kabul.