In urma materialului aparut ieri in ZIUA, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului - OPC Bucuresti a transmis, ieri, Garzii Financiare denuntul elevilor privind comercializarea in scoli, cu concursul unor profesori, a cartii publicate de Editura Art.
Elevi de la colegiile "Matei Basarab", "Sfantul Sava", "Al. I. Cuza" si "Grigore Moisil" au reclamat ca distribuitori ai editurii amintite vin in scoli si, ajutati de unii profesori, care primesc 4 lei pentru fiecare exemplar vandut, comercializeaza la pretul de 220 lei culegerea cu rezolvari ale subiectelor la limba si literatura romana pentru bacalaureat. "Cartea nu are ISBN si nici cod de bara, asadar ea este un produs ilegal, nu se poate afla nici tirajul, iar editura nu plateste nici un fel de taxe la Bugetul de stat, adica incaseaza <<bani negri>> in folos personal", se arata in sesizarea elevilor.
Constantin Cerbulescu, directorul executiv al OPC Bucuresti, ne-a declarat, ieri, ca a dispus masuri de verificare in trei directii. "Inspectorii nostri vor merge la editura respectiva, sa verificam daca, din punctul nostru de vedere, este vreo neregula. Din sesizarea elevilor, ar fi ceva legat de inselatorie sau de reclama mincinoasa, astfel ca trebuie verificate, la fata locului, documentele. Este o scrisoare anonima (semnata "un grup de elevi de la..."), dar noi ne-am autosesizat, fiind un eveniment care nu este, totusi, in ordine. Am anuntat Inspectoratul Scolar al municipiului Bucuresti sa demareze, pe partea lor, actiunile de verificare. Apoi, am transmis si Garzii Financiare sesizarea, pentru ca pe partea de bani negri noi nu putem verifica", ne-a precizat dir. Cerbulescu.
Hardau ii felicita pe elevii "reclamanti"
Marian Banu, inspector pe probleme de Imagine din cadrul ISMB, ne-a declarat, la randul sau, ca va trimite tuturor directorilor de scoli, o adresa interna prin care elevii vor fi informati ca nu sunt obligati sa cumpere astfel de carti, si ca vor primi gratuit brosurile tiparite de MEdC, pana la data de 28 februarie. Reamintim ca Ministerul Educatiei a cheltuit 500.000 de lei pentru elaborarea, editarea si corectarea celor 12.200 de variante de subiecte pentru examenele nationale.
Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, ii felicita pe elevii bucuresteni care au facut reclamatia la ANPC, el apreciind ca "in sfarsit am intrat in normalitate". "Sunt foarte bucuros. Ii felicit pe elevi si chiar as vrea sa-i cunosc. Gestul lor este un pas spre normalitate", a precizat Hardau.