Un inginer care a lucrat in Irak impreuna cu Nelu Ilie si cu Adrian Gancean povesteste ce-au patimit cei 40 de romani in baza militara unde imbuteliau apa pentru soldatii americani.

Vasile Budica, 29 de ani, inginer chimist, fost olimpic national la aceasta disciplina, a reusit in mai 2006 sa obtina un contract de munca in Irak, la fabrica unde se imbutelia apa pentru soldatii americani. „Am depus un CV pe un site de angajari si apoi m-am prezentat la un interviu cu un american, reprezentant al firmei Oasis International Waters Inc, firma cu care am semnat contractul. Am fost angajat ca tehnician de control al calitatii apei, pe o leafa de 1.500 de dolari pe luna", povesteste Vasile.



El este unul dintre cei 40 de romani care au pus pe picioare fabrica din Irak unde se imbutelia apa pentru soldatii americani. Vasile spune ca in contractul sau era stipulata o clauza potrivit careia urma sa beneficieze in Irak de asigurari medicale si de asistenta medicala. „In realitate, nici unul din cei 40 de romani nu a beneficiat de servicii medicale in Irak. Cind era vorba de romani, medicii americani din cadrul bazei nu tratau decit urgentele majore. Am avut un coleg caruia i s-a umflat piciorul de la un accident de munca. Cind s-a dus la dispensar, medicul a refuzat sa-l trateze. Un alt coleg caruia i s-a umflat urechea de la o infectie a fost refuzat si el de medic. Pe caldura din desert, acel coleg statea cu fesul pe cap pentru a nu se infecta si mai rau. Spre norocul lui, infectia a dat inapoi", povesteste Vasile.

„Am fost tratati ca niste sclavi"

Vasile afirma ca a raportat sefilor bazei modul in care sint tratati de catre medici, dar nu s-a luat nici o masura. „Am avut mare noroc ca nimeni nu s-a imbolnavit de vreo boala interna grava, ca nu stiu ce se intimpla. Toti soldatii americani care veneau in baza erau vaccinati cu patru vaccinuri diferite, lucru de care romanii nu au beneficiat. Eu am fost singurul roman care a fost vaccinat cu trei astfel de vaccinuri, pentru ca am fost pentru citeva saptamini intr-o alta baza americana, unde am facut un training cu niste filipinezi, si acolo am fost vaccinat. Cu totii am fost tratati de catre soldatii americani ca niste sclavi. Eu eram cel care dadea «verde» apei baute de americani", afirma Vasile. Contractul lui era incheiat pe o perioada de sase luni cu posibilitatea de prelungire pina la un an. „Dupa cinci luni mi-am dat demisia in semn de protest fata de modul in care am fost tratati. Mi-am platit drumul inapoi, desi aceste cheltuieli trebuiau sa fie suportate de catre angajator", adauga Vasile.

Nelu Ilie confirma

Intr-o declaratie data in exclusivitate ziarului „Cotidianul", Nelu Ilie, romanul care a fost retinut trei luni intr-o baza americana, confirma cele spuse de Vasile: „Intr-adevar, in contract era stipulat ca vom beneficia de asigurari medicale si de servicii medicale, dar la fata locului doar soldatii americani aveau doctor. Medicul din baza nu trata decit urgente, adica daca te taiai te cosea. Atit. Daca te durea vreo masea sau era vreo boala interna, doctorul zicea ca nu esti o urgenta. Tratamentul a fost cit se poate de inuman". In legatura cu modul in care s-au comportat cu el soldatii americani, Ilie precizeaza: „Unde am fost retinuti, am fost tratati bine. In schimb, la fabrica de apa americanii se comportau cu noi exact cum se comporta caporalul meu in armata, pe timpul lui Ceausescu. Cine a facut armata stie".

Firma din Romania nu comenteaza

Cei doi romani arestati au ajuns in Irak printr-o firma din Vaslui care se ocupa de intermedierea fortei de munca, International Media Recruitment SRL. Patronul firmei este Gabriel Huides, fost ziarist la „Evenimentul zilei". El nu a putut fi gasit ieri la telefon pentru a ne da o explicatie in legatura cu modul in care au fost tratati romanii in Irak. Raluca Efar, manager coordonator la aceasta firma, ne-a declarat ca reprezentantii societatii nu au nimic de comentat in acest sens. Ea a refuzat sa ne dea un numar de telefon de la firma americana cu care romanii au semnat contractul.

Gancean ii da in judecata Adrian Gancean, celalalt roman retinut in Irak, a declarat ieri ca va da in judecata firma din Romania care i-a intermediat locul de munca, pe motiv ca reprezentantii acesteia nu l-au instruit in legatura cu ce nu are voie sa faca in baza americana. „Nu am fost instruit nici de firma din Romania, si nici la baza americana cu privire la ce am dreptul sa fac si ce nu", a spus Gancean.