Cotidianul rus "Kommersant" scrie ca Rusia incearca sa impuna Republicii Moldova o noua forma a planului Kozak de creare a unei confederatii Chisinau-Tiraspol in schimbul ridicarii sanctiunilor economice instituite anul trecut. In acelasi timp, Mosco
Cotidianul rus "Kommersant" scrie ca Rusia incearca sa impuna Republicii Moldova o noua forma a planului Kozak de creare a unei confederatii Chisinau-Tiraspol in schimbul ridicarii sanctiunilor economice instituite anul trecut. In acelasi timp, Moscova atrage atentia UE sa nu se bage in conflictele inghetate din spatiul sovietic si isi modifica doctrina militara - reactia Rusiei nu se mai lasa asteptata.
Semnale de la Moscova
Directorul Rospotrebnadzor (Serviciul federal pentru protectia drepturilor consumatorilor de la Moscova), Ghennadi Oniscenko, a confirmat marti ca vinurile moldovenesti au fost "amnistiate" si ca, in viitorul cel mai apropiat, ele vor aparea din nou pe rafturile magazinelor din Rusia, anunta cotidianul rus Kommersant, citat de Rompres. Dupa cum noteaza cotidianul citat, in schimbul anularii sanctiunilor la vin, Moscova isi promoveaza in mod activ propriul plan de reglementare definitiva a conflictului transnistrean, ceea ce
i-ar permite sa obtina laurii de principal mediator in regiune.
Declaratia lui Ghennadi Oniscenko s-a facut auzita pe fondul unei evidente incalziri a relatiilor ruso-moldovenesti, apreciaza Kommersant. Acceptand sa faca unele concesii Chisinaului, Moscova intreprinde in acelasi timp eforturi fara precedent in incercarea de a dezgheta negocierile pe marginea procesului de reglementare a situatiei din Transnistria. Luna trecuta, in Rusia au sosit in vizita, una dupa alta, delegatii din Republica Moldova si din autoproclamata Republica Transnistreana Moldoveneasca, iar la mijlocul lunii ianuarie, la Ministerul Afacerilor Externe si la Consiliul de Securitate al Federatiei Ruse au fost primiti principalii negociatori moldoveni din cadrul procesului de reglementare: consilierul prezidential Mark Tkaciuk si ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova, Vasile Sova.
Voronin se da pe mana lui Putin
Potrivit unor surse de informatii ale Kommersant din cadrul Ministerului de Externe al autoproclamatei RTM, vizita transnistreanului Litkai nu s-a limitat doar la contacte cu diplomati rusi. Conform interlocutorilor cotidianului rus, printr-o activa intermediere a partii ruse, la Moscova a avut loc si o intrevedere dintre Litkai si ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Vasile Sturza.
Inca de pe data de 22 iulie, in timpul curselor de cai de la Moscova, presedintele moldovean Vladimir Voronin i-a transmis lui Vladimir Putin un biletel ce continea un plan privind normalizarea relatiilor dintre Republica Moldova si Rusia. In acest biletel liderul moldovean se declara de acord sa ofere Transnistriei statutul de autonomie extinsa in cadrul Republicii Moldova.
La Moscova s-a nascut ideea unei declaratii de baza comune a lui Vladimir Voronin si Igor Smirnov privind reglementarea transnistreana, declaratie care ar putea constitui o demonstratie de deschidere din partea ambelor parti. Potrivit ideii Moscovei, aceasta declaratie ar trebui facuta in prezenta presedintelui Rusiei, Vladimir Putin. Acest lucru le-ar demonstra imediat OSCE, Ucrainei, Uniunii Europene si SUA cine se ocupa in realitate de restabilirea pacii in regiune, subliniaza Kommersant.
Avertisment pentru Bruxelles
Rusia a avertizat UE in legatura cu orice amestec "pe la spatele Moscovei" in incercarile de reglementare a "conflictelor inghetate" de pe teritoriul fostelor republici sovietice, transmite agentia Rusia la Zi. Potrivit trimisului special al presedintelui rus pentru relatii cu UE, Serghei Iastrjembski, "daca doriti sa contribuiti la gasirea unor forme eficiente de rezolvare a acestor conflicte, haideti sa lucram impreuna, fara sa ne cream unii altor probleme". In principiu, a spus diplomatul, UE este de acord cu aceste conditii, dar "in realitate lucrurile nu ies intotdeauna asa". In acelasi timp Iastrjembski este de parere ca odata cu extinderea UE si apropierea ei de granitele Rusiei, dorinta de participarea la solutionarea crizelor din zona de interese a Moscovei este absolut fireasca.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.