Comisia Nationala de Prognoza intra pe piata serviciilor de cercetari, analize si previziuni pentru uz privat. Asistenta oferita de institutia de stat se va face contra cost.

Institutia de stat care calculeaza si previzioneaza evolutia a circa 100 de indicatori macroeconomici si regionali isi pune expertiza in slujba agentilor economici. Spre deosebire insa de informatiile si studiile pe care Comisia Nationala de Prognoza (CNP) le ofera gratuit, solicitarile specifice ale agentilor economici vor fi satisfacute contra cost.

De la PIB la grupuri electrogene

CNP a solicitat si a obtinut din partea Executivului posibilitatea de a efectua cercetari, analize si previziuni, la cerere, si pe alte domenii si subsectoare sau despre alti indicatori decit aceia care fac obiectul activitatii sale curente. „Am primit, de exemplu, din partea unor firme, solicitari de informatii privind situatia si prognoza vinzarilor de grupuri electrogene, cereri de analize privind piata materialelor de constructii sau evaluari demografice pentru anumite localitati", spune Ion Ghizdeanu, presedintele CNP. Astfel de studii si informatii sint din ce in ce mai cerute de piata, nu numai pentru fundamentarea unei decizii de investitii, dar si pentru alcatuirea unui proiect de atragere a fondurilor structurale din partea Uniunii Europene.

Microprognoze pe bani

Potrivit presedintelui CNP, institutia va furniza la cerere analize pe produse, detalii privind piata acestora, ponderi in import-export si previziuni pe mai multi ani privind evolutia preturilor. „Vom putea, de pilda, sa furnizam prognoze privind evolutia preturilor pe tipuri de constructii, imobiliare sau de birouri, previziuni privind salariile intr-o anumita localitate", spune Ghizdeanu. Astfel de cercetari nu intrau pina acum in sfera de activitate a CNP, insa institutia dispune de baza de date, expertiza necesara si personalul calificat. Pentru a elimina orice confuzie, presedintele CNP a precizat ca numai acest tip de solicitari se vor solutiona contra cost. Daca in domeniul consultantei CNP are concurenta serioasa, in ceea ce priveste prognozele la nivel microeconomic, exista putine organizatii care fac astfel de studii, potentialii competitori fiind Grupul pentru Economie Aplicata (GEA) sau Centrul Roman pentru Politici Economice (CEROPE).

Tarife in functie de dificultate

Agentii economici se vor putea adresa CNP incepind din luna martie, cind ordonanta guvernamentala va intra in vigoare. Pina atunci, Secretariatul General al Guvernului caruia se subordoneaza Comisia va stabili preturile si tarifele pentru lucrarile solicitate de persoanele juridice private. „La tarifare vom avea ca referinta, in general, pe cele practicate de institutele de cercetare si de firmele de consultanta. Acestea variaza, in functie de tipul cercetarii si de volumul de munca necesar, de la citeva zeci la zeci de mii de euro, dupa cum exista practica stabilirii lor ca procent din valoarea proiectului", spune Ion Ghizdeanu.

Sumele incasate merg la buget

Banii incasati pe aceasta cale de CNP vor fi virati la bugetul statului, deci nu vor fi utilizati de institutie. De asemenea, nu sint prevazute suplimentari de personal ca urmare a noului tip de activitate. Presedintele institutiei ne-a precizat insa ca, in masura in care contributia la bugetul statului va fi una constanta si consistenta, CNP va putea solicita Ministerului Finantelor suplimentarea alocarilor bugetare pentru institutie in anii urmatori.