Un sortiment de brinza de oaie afumata, produs de secole in muntii Tatra, la granita dintre Polonia si Slovacia, este motiv de disputa intre cele doua noi state membre ale UE.

Slovacia a obiectat fata de dorinta Poloniei de a inregistra brinza oscypek pe lista cu produsele traditionale protejate de UE, pentru ca acest lucru ar insemna ca doar producatorii din partea poloneza a granitei pot folosi aceasta denumire pe etichetele pachetelor scoase la vinzare. Pe lista Uniunii Europene sint incluse diverse produse, precum brinza Roquefort din Franta, parmezan din Italia, delicatese scotiene din carne de miel sau patru feluri de castane portugheze.

Comisia Europeana, arbitru

Potrivit comisarului european pentru Agricultura, Polonia si Slovacia au la dispozitie sase luni pentru a gasi o solutie amicala la aceasta problema, in caz contrar, Comisia Europeana urmind sa decida cine are dreptul de a utiliza numele acestui sortiment de brinza. In UE au existat o serie de dispute pentru inregistrarea produselor traditionale. Batalia pentru brinza feta s-a purtat timp de 20 de ani si a fost transata, in 2005, in justitie: danezii si nemtii au pierdut in favoarea grecilor. Singurul produs din Europa Centrala inscris, pina acum, pe lista UE este berea ceha Budejovicke, disputata cu compania americana Budweiser.