Deputatii juristi au aprobat ieri propunerea de suspendare a aplicarii Ordonantei DIICOT, care confera drepturi suplimentare procurorilor, pana cand Parlamentul se va pronunta asupra acestui act printr-o lege de aprobare sau respingere.
Propunerea, initiata de deputatul PRM Lucian Bolcas, a intrunit 11 voturi "pentru" si patru "impotriva", apartinand democratilor. Deputatii au adoptat si o prevedere potrivit careia interceptarile efectuate de procurorii DIICOT pe perioada in care ordonanta a fost in vigoare, sa fie considerate nule. Pesedistul Florin Iordache a explicat ca membrii Comisiei au considerat ca aceasta Ordonanta a suscitat mari controverse si ca deja exista numeroase propuneri de modificare a ei. "Este posibil ca Ordonanta sa fie modificata in Parlament pentru a nu da puteri discretionare DIICOT si ea trebuie suspendata pentru a nu-si produce efectele pana cand este dezbatuta de Camera Deputatilor si de Senat", a spus Iordache. Potrivit acestuia, propunerea de suspendare urmeaza sa fie dezbatuta in procedura de urgenta, saptamana viitoare, de plenul Camerei Deputatilor, iar de Senat in urmatoarea saptamana, asfel incat in doua saptamani sa intre in vigoare.
Democratii critica decizia
Reprezentantii PD au catalogat propunerea PRM drept neconstitutionala, acuzand ca se urmareste anularea actului, nu suspendarea lui. ŅEste dramatic ca Ordonanta functioneaza deja de o luna si ceva si s-au facut urmariri penale care s-au facut degeaba, s-au facut dosare care trebuie duse inapoi", a aratat deputatul PD Augustin Zegrean. El a mai apreciat ca este o noutate sa fie suspendata o Ordonanta fara ca aceasta sa treaca prin Parlament. Reprezentantul ministerului Justitiei, secretarul de stat Katalin Kibedi a sustinut ca ordonanta DIICOT a fost interpretata gresit. Potrivit acesteia, pentru accesul la sistemul electronic de comunicare este in continuare nevoie de aprobarea judecatorului, procurorul putand interveni doar in "privinta acelor aspecte care se refera la trafic, la autorizarea urmarii unui anumit IP". In plus, ea a avertizat ca banii pentru organizarea si functionarea DIICOT s-au alocat deja, conform ordonantei, iar suspendarea ei ar crea probleme in institutie. Ordonanta, care a fost adoptata de Guvern la sfarsitul anului trecut, da dreptul anchetatorilor de a intercepta convorbiri telefonice, corespondente electronice si elimina confidentialitatea secretului bancar. Societatea civila a criticat puternic acest act normativ, considerand ca prevederile ordonantei ar incalca drepturile civile si ar permite comiterea unor abuzuri din partea anchetatorilor. (R.I.P.)