Aderarea Romaniei la UE continua sa dea batai de cap Rusiei. De unde in noiembrie, anul trecut, reprosau Bruxelles-ului ca nu au fost consultate cu privire la primirea Bucurestilor in randul capitalelor europene, autoritatile moscovite au anuntat, ie
Aderarea Romaniei la UE continua sa dea batai de cap Rusiei. De unde in noiembrie, anul trecut, reprosau Bruxelles-ului ca nu au fost consultate cu privire la primirea Bucurestilor in randul capitalelor europene, autoritatile moscovite au anuntat, ieri, ca vor actiona pentru inlaturarea ingrijorarilor suscitate de admiterea tarii noastre in UE.
Moscova este in continuare preocupata de unele aspecte ale aderarii tandemului romano-bulgar la UE, a declarat, ieri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (foto), nominalizand, la capitolul domenii problematice, exporturile de otel, dar si de fabricarea, dupa model rusesc, de echipamente militare. Oficialii rusi sunt ingrijorati, in egala masura, si de masurile anti-dumping, a detaliat seful diplomatiei ruse, potrivit Itar-Tass, promitand transarea acestor chestiuni prin intermediul unui protocol care sa fie anexat acordului de parteneriat Rusia-UE, deocamdata blocat de Polonia. "Sper ca in curand colegii nostri europeni vor putea gasi o formula care sa nu transforme relatiile dintre Europa si restul lumii, in particular Rusia, in prizonier al problemelor interne", a adaugat ministrul rus, cu mentiunea ca este in interesul Rusiei ca UE sa fie unita si total previzibila. Remarcile lui Lavrov intervin la doar o zi dupa ce Moscova a avertizat UE sa nu isi extinda interesele in statele considerate a fi in zona sa de influenta, chiar daca doreste sa isi aduca aportul la solutionarea asa-numitelor "conflicte inghetate" care afecteaza Republica Moldova, Georgia sau Azerbaidjanul. "Cu cat UE se extinde mai mult, cu atat mai mult avem interese comune", a ripostat Bruxelles-ul, potrivit Mediafax, pledand pentru o Rusie responsabila si care sa respecte integritatea teritoriala a fiecarui stat. Desi preocupata de statele UE, Moscova nu a uitat nici de Washington. In contextul initiativei americane de a amplasa, pe teritoriul Cehiei si Poloniei, a unor elemente ale scutului antiracheta, MAE rus a propus, marti, SUA incheierea unui acord cu caracter coercitiv, "care sa garanteze faptul ca potentialele militare ale celor doua state nu vor fi dirijate unul impotriva celuilalt". (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.