Milionarul exilat Boris Berezovski cere sa fie interogat in cazul Litvinenko, iar presa scoate la iveala cazuri anterioare de morti suspecte ale opozantilor lui Putin.

Boris Berezovski (foto), omul de afaceri mazilit de Putin dupa ce l-a ajutat pe acesta sa ajunga la putere, a declarat pentru BBC ca vrea sa fie interogat de Scotland Yard, deoarece detine informatii despre asasinarea prietenului sau Litvinenko.

Berezovski a adaugat ca, in timpul unei vizite pe care i-a facut-o lui Litvinenko la spital, acesta i-ar fi spus ca il banuieste pe Andrei Lugovoi de a fi implicat in otravirea sa. Lugovoi, fost agent KGB, a avut o intilnire cu Litvinenko in ziua in care acesta s-a imbolnavit, dar a negat deja orice legatura cu asasinatul.

Berezovski si Litvinenko aveau in comun opozitia fata de Kremlin. Surse din presa scriu ca Berezovski a declarat in 2006 ca a incercat inlaturarea presedintelui rus de la putere. La rindul sau, Litvinenko practic l-a acuzat pe Putin, de pe patul de moarte, de otravirea sa.

Ce ne invata precedentul

Programul BBC File on 4 a difuzat saptamina aceasta un material despre alte cazuri de morti suspecte ale unor opozanti ai Kremlinului.

Una dintre victime este jurnalistul si parlamentarul Iuri Shchekochikhin, autor al citorva investigatii compromitatoare despre oficiali de rang inalt din serviciile secrete ruse si alte agentii de stat, pe care incepuse sa le difuzeze si in strainatate.

Shchekochikhin a fost otravit cu taliu si a murit la 16 zile dupa ce s-a imbolnavit, avind, la fel ca Litvinenko, sistemul imunitar la pamint si maduva spinarii complet distrusa.

Un alt caz suspect este moartea, in 2004, a lui Roman Tsepov, directorul unei agentii de securitate care l-a avut drept client pe Putin. Dosarul sau a fost cerut de catre Procuratura Generala de la Moscova si este investigat la acest nivel, deocamdata nefiind stabilita cauza mortii. Omul a decedat la trei saptamini dupa ce s-a imbolnavit, iar o sursa din procuratura a declarat ca el a fost expus la un element radioactiv, concentratia substantei in organismul lui Tsepov fiind de un milion de ori mai mare decit cea normala.