„Colectia Cotidianul" va propune un nume mare al literaturii mexicane, abonat de multi ani pe lista candidatilor la Nobel.

Una dintre cele mai puternice voci literare ale Americii Latine, Carlos Fuentes s-a nascut in urma cu aproape optzeci de ani in Panama, unde tatal sau isi incepea cariera diplomatica in calitate de reprezentant al Mexicului. In anii treizeci, traiectoria tatalui sau l-a purtat prin Statele Unite si Chile. Asa ca tinarul Fuentes a inceput sa studieze istoria si geografia Mexicului in timpul sederii la Washington. Si si-a imaginat un Mexic asemanator tarimului vrajit al lui Oz.

Ceea ce nu pare atit de ciudat, daca te gindesti la un adolescent mexican, fiu de diplomat care traia intr-un apartament de lux dintr-un hotel din Washington. Le-a cunoscut, cu mult inaintea realitatilor mexicane, pe cele americane, bine dospite in timpul anilor de scoala.

A inceput sa creada in valorile democratice, care pentru el incepeau in sala de clasa, unde isi putea aduce si el contributia la ideea de democratie. Mai tirziu, avea sa marturiseasca: „In SUA e important, la orice virsta si in orice domeniu de activitate, sa fii «popular». Nu am cunoscut alta societate in care sa se puna atita pret pe asta. Eu eram popular. Eu eram normal". In anii cincizeci a calatorit in Europa, unde a studiat dreptul international la Geneva. Apoi s-a intors in Mexic.

Generatia lui nu se confrunta cu provocarea descoperirii modernitatii tarii, ci a traditiilor sale, dupa ce trecutul fusese mutilat de suflul nationalist care anima autoritatile. Iar aici Fuentes si-a gasit o voce coerenta, aici a putut impaca Mexicul visat al copilariei sale cu Mexicul unei natiuni viitoare. In anii saizeci a trait la Paris, Venetia, Londra si Ciudad de México. In anii saptezeci a lucrat o vreme in Institutul Woodrow Wilson din Washington. Din ’72 pina in ’78 a fost ambasador al Mexicului in Franta. In prezent scrie diferite articole pe teme politice si culturale pentru cotidianul spaniol „El País" si este considerat un critic sever a ceea ce el numeste imperialismul cultural si economic american, vazut din particulara si inechivoca pozitie a unui intelectual sud-american.

Citeste mai mult: