Care este motivatia brusca a ridicarii gradului de alerta privind Iranul in celulele de analiza operationala ale marilor puteri? Doua harti, provenite din surse diferite, au dat decidentilor politici un acelasi raspuns de natura sa provoace frisoane
Care este motivatia brusca a ridicarii gradului de alerta privind Iranul in celulele de analiza operationala ale marilor puteri? Doua harti, provenite din surse diferite, au dat decidentilor politici un acelasi raspuns de natura sa provoace frisoane reci: rachetele iraniene aflate acum in silozuri au o raza de actiune care, practic, acopera intreaga zona a Orientului Apropiat. Din momentul in care incarcatura lor nu va fi numai conventionala, ci si nucleara, este oricand posibila activarea capacitatii similare israeliene.
Ingrijorare la SUA
Expertii militari au remarcat cu ingrijorare o recenta declaratie oficiala, publicata de Agentia iraniana de presa ISNA, care reproducea spusele generalului Yahya Rahim Safavi, comandantul-sef al Garzilor Revolutionare Islamice, in cadrul unei vizite la Ispahan, la o unitate militara "Basij", corpul de voluntari din cadrul Garzilor Revolutionare: "In caz ca suntem atacati, vom raspunde dincolo de frontierele noastre si vom ataca facilitatile militare ale inamicului...". Cuvintele cheie -"dincolo de frontierele noastre" - au fost explicitate in clar: Iranul poate lovi tinte aflate pana la 2000 de km, iar recentele teste cu racheta balistica sol-sol Shahab-3 cu raza medie de actiune (foto varianta imbunatatita 2006) au demonstrat precizia loviturilor in cadrul exercitiului de mare amploare denumit "Marele Profet 2". "Acum, dupa lansarea rachetelor Shahab (foto din timpul testului), putem sa va spunem ca au capete care se pot diviza, formand sute de alte mici rachete care se imprastie pe o zona laga. Lansarea pe orizontala a rachetelor Shahab micsoreaza timpul de reactie si le confera o mai mare mobilitate", a adaugat generalul Salami.
Lovituri nucleare
la 6200 de km
Problema insa este cu mult mai complexa decat atat, deoarece unele surse militare anunta ca se afla aproape de finalizare proiectul realizarii altor tipuri de rachete iraniene din seria Shahab. Cea mai mare sursa de ingrijorare o reprezinta posibilitatea ca variantele Shahab 5 si Shahab 6 sa intre in productie de serie exact in momentul in care Iranul ar putea dispune de tehnologie nucleara militara operationala. Este vorba despre rachete cu raza lunga de actiune, capabile sa duca o cantitate cu mult mai mare de explozibil conventional. In cazul Shahab 5 - Kosar, racheta are o raza de actiune de 3500 - 3750 Km, iar cu o incarcatura de explozibil doar de 750-1000 kg, poate sa ajunga la 4000-4300 Km. Racheta Shahab 6 ar putea avea o raza de actiune de 5470-5500 Km sau, cu incarcatura mai mica de explozibil, de 5632-6200 Km, ceea ce da posibilitatea atingerii unor tinte in spatiul european. Surse militare afirma ca tehnologia de productie este importata din Rusia si Coreea de Nord.
In fine, o problema extrem de delicata si investigata intens in ultimii ani de zile de toate marile servicii de informatii este posibilitatea transferurilor ilegale de rachete sau capete nucleare din tarile ex-sovietice. Si nu numai catre Iran. Exista alegatii conform carora asemenea rachete (furate sau vandute pe piata neagra, mai ales in perioada 1993-1995) s-ar afla acum in arsenalele unor alte state din zona Orientului Apropiat si, daca ar fi sa dam crezare unor alte zvonuri, chiar in mainile unora dintre principalele miscari fundamentaliste islamice.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.