Femeile si copiii din Romania au trimis Familiei Regale britanice solia sentimentelor lor de adanca dragoste: daruri de pret, broderii, odajdii si borangicuri.
Curierii diplomatici care au plecat la Londra au luat cu ei obiectele trimise de femeile si copiii din Romania, pentru a fi prezentate ca omagiu Familiei Regale britanice. Astfel mestesugul minunat al mainilor femeiesti, care manuiesc tot cu atata indemanare si sapa, va patrunde in palatele regale din orasul ce se invaluie adesea in ceata. Dar broderiile si tesaturile noastre, ce inchid in ele tainic solia unui sentiment adanc fata de acei pe care ii omagiaza, sunt si ele innobilate atat prin origine, cat si prin gust si vechime.
Iata obiectele:
1) Reproduceri dupa odajdii si ornamente bisericesti si domnesti.
2) Trei broderii, lucrate de femeile din Gorj si trimise de ele pentru Regina Elisabeta, Regina Mama Mary si Ducesa de Kent. Una, din borangic galben - roz pe care a fost brodat Sf. Duh si flori stilizate. Alta pe fond de canepa, caramiziu, complet rebrodat cu arabescuri in rosu si albastru - culorile Angliei, si a treia pe un fond crem, brodati trandafiri vineti si roz. Toate aceste sunt vechile modele brodate de domnite luate dupa broderiile Mariei de Mangop, Doamna iubita al lui Stefan cel Mare, al carui chip de pe acoperitoare de mormant, odihneste la Putna. Doamna Maria de Mangop ne-a lasat o mostenire scumpa. Broderiile sunt adevarate opere de arta, finete si armonie coloristica.
(Va urma)
ZIUA, 8 februarie 1939