In satele din tinutul Tara Barsei, mostenirea culturala germana este bogata. Chiar daca numarul sasilor care mai locuiesc in prezent in Transilvania este destul de redus, in ultima vreme se incearca o inviere a vechilor obiceiuri specifice lor. Un as
In satele din tinutul Tara Barsei, mostenirea culturala germana este bogata. Chiar daca numarul sasilor care mai locuiesc in prezent in Transilvania este destul de redus, in ultima vreme se incearca o inviere a vechilor obiceiuri specifice lor. Un astfel de obicei este cel care transforma satul Prejmer (jud. Brasov), intr-o mare arena de carnaval, inainte de inceputul Postului Pastelui, potrivit calendarului Bisericii Evanghelice.
Este o sarbatoare, dar care presupune si o serie de pregatiri. Cu o seara inainte, tinerii se intalnesc sa-si pregateasca mastile pentru a doua zi, intr-o atmosfera specifica (dansuri si cantece populare germane). Dimineata, cete de flacai mascati colinda satul calare. Din alai fac parte acordeonisti, tobosari, trompetisti mascati si nelipsita caruta cu soba pe care se pregatesc clatitele pe care tinerii le ofera localnicilor primind in schimb faina, zahar, oua, vin sau bani. Toate aceste ingrediente se vor folosi la realizarea gogosilor pentru balul mascat. In timpul periplului prin sat, tinerii obisnuiesc sa fure cate o fata pe care parintii trebuie sa o rascumpere. Batranii povestesc despre rostul caravanei, care reface calatoria sasilor din landurile germane spre Transilvania, la inceputul Evului Mediu. Personaje nelipsite din caravana sunt mirele si mireasa, preotul, babele, ele marcand povestile de viata (nunta, inmormantarea), care au avut loc si pe durata indelungatei calatorii.
Cei prezenti la Fasching (carnaval in limba germana) - Festivalul Clatitelor (9, 10 februarie), vor putea vedea si invata, pe langa traditionalele dansuri si cantece, mai multe despre istoria si modul de confectionare al mastilor, vor asista la scenete cu papusi si, nu in ultimul rand, vor avea sansa de a savura cele mai diverse sortimente de clatite, numai cu umpluturi traditionale. Daca in prezent evenimentul constituie un bun prilej pentru reunirea comunitatii, in trecut simbolul lui era acela de triumf al luminii asupra intunericului, de prevestire a soarelui primavaratic si alungare a iernii. Festivalul Clatitelor este organizat de Primaria comunei Prejmer, impreuna cu Centrul Judetean pentru Promovarea si Conservarea Culturii Traditionale Brasov, ANTREC, Asociatia de Dezvoltare Rurala Durabila Eurorural Prejmer, cu sprijinul USAID (prin Romania Agribusiness Development Project). (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.