Jurnalistul Doru Braia ("National TV") a declarat ieri, intr-o conferinta de presa sustinuta in fata sediului CNSAS ca nu a colaborat cu Securitatea si ca va contesta decizia institutiei in privinta sa la toate forurile competente, chiar si la Cur
Jurnalistul Doru Braia ("National TV") a declarat ieri, intr-o conferinta de presa sustinuta in fata sediului CNSAS ca nu a colaborat cu Securitatea si ca va contesta decizia institutiei in privinta sa la toate forurile competente, chiar si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, de la Strasbourg, pentru a i se da castig de cauza.
Referindu-se la verdictul de colaborare cu Securitatea dat acum doua zile de CNSAS in cazul sau, Braia a spus ca doar cinci membri ai Colegiului au votat in favoarea unui astfel de verdict, in vreme ce alti patru s-au abtinut. Braia a spus ca a constatat uimit ca are un dosar de retea, in interiorul caruia a vazut "un angajament de informator, olograf", despre care chiar si el ar fi "jurat" ca l-a scris. Jurnalistul a sustinut ca acest document a fost plastografiat de catre serviciile secrete comuniste, care aveau posibilitatea de a imita scrisul oricarei persoane, prin scanarea unui document scris de cineva, apoi prin selectarea literelor respective pe tastatura unui computer, folosindu-se de un soft complex. "Am povestit acest lucru la CNSAS, se vede ca nu m-au crezut", a mai spus Braia. El s-a intrebat de ce in dosarele de la CNSAS nu apar documente despre anchetarea sa de catre Securitate in anul 1974, cand a fost acuzat de spionaj, sau despre tentativa de asasinat asupra sa, pusa la cale de Securitate in 1988.
Ziaristul a admis, totusi, ca a semnat un document cu pseudonimul "Octavian Cotescu". Explicatia sa a fost ca, asistand din intamplare la spargerea unei ceasornicarii din cartierul unde locuia, trebuia sa depuna marturie la tribunal impotriva infractorilor respectivi, dar, de teama ca prietenii acestora se vor razbuna daca ii vor afla identitatea, a fost de acord cu sugestia militianului de a inainta Militiei o informare despre eveniment, pe care sa o semneze cu pseudonimul "Octavian Cotescu". (D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.