Bobocii de la UBB imbratiseaza valorile liberale, in vreme ce studentii din anii mari trec la social democratie.

Tiparul politic al studentilor din Universitatea „Babes-Bolyai" din Cluj arata ca sint „diversi, democrati, iar cei care adera la PRM sint mai toleranti", potrivit unui studiu realizat de British Council si de Centrul de Stiinte Politice si Relatii Internationale (CESPRI) Cluj. Cercetarea a fost facuta anul trecut de cadre didactice si de cercetatori de la Facultatile de Studii Europene si Sociologie din Cluj, iar studiul a fost lansat ieri, sub forma unei carti.

„In general, cei cu studii umaniste tind spre PNL si sint mai tineri cu un an sau doi decit cei care merg spre PD sau PSD. Si cei care provin din familii mai avute imbratiseaza mai degraba valorile liberale, dar in sens larg, nu cel legat strict de PNL. Cei din familii mai modeste se indreapta catre PD sau PSD", a aratat analistul Cristian Pirvulescu, invitat sa prezinte studiul despre simpatiile politice ale tinerilor din universitatea clujeana.

8% dintre studentii UBB participa activ la viata politica, iar inca 6% merg la evenimente politice, chiar daca nu sint membri de partid. „Activismul cel mai ridicat este la PSD, iar cei mai dezinteresati de activitati politice sint sustinatorii UDMR, care merg la vot, dar nu au incredere in politicieni", spune Sergiu Miscoiu, unul dintre autorii studiului.

Libertate si toleranta

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana era privita cu optimism de studenti, anul trecut, mai putin de cei de etnie maghiara, care se raportau la evenimentele politice din Ungaria. Totodata, daca la studentii romani valoarea cea mai importanta adusa de UE era libertatea, la cei maghiari era toleranta.

Chestionarele adresate acestora au fost in limba maghiara, s-a lucrat cu operatori maghiari, iar raspunsurile au fost tot in maghiara. Pirvulescu considera ca un astfel de studiu este „un instrument foarte bun pentru universitate, pentru conducerea acesteia, ca sa isi cunoasca studentii. UBB si-ar putea permite, macar la doi ani, sa realizeze cite unul".