Presedintele american, George W. Bush, a trimis Congresului planul de buget pe 2008: 2.900 de miliarde de dolari, dintre care circa 700 de miliarde sint destinate cheltuielilor militare.

O mare parte din banii publici pe anul viitor vor fi alocati participarii militarilor americani la razboaiele din Irak si Afganistan. Bugetul propune reducerea cheltuielilor interne, inclusiv economisirea a 66 de miliarde de dolari pentru sanatate in urmatorii cinci ani.

Este primul buget prezentat de Bush Congresului dominat de democrati, care a provocat deja critici aprige privind politicile fiscale.

Prioritate: armata

Potrivit presedintelui, bugetul reflecta prioritatile actuale ale SUA: protejarea securitatii tarii si lupta antiterorista. Bush a cerut 141,7 miliarde de dolari „fonduri de urgenta" pentru razboiul impotriva terorismului, pentru 2008. Pentru anul bugetar in curs, care se incheie la 30 septembrie, el a cerut suplimentarea cu 93,4 miliarde de dolari pe linga cele 70 deja votate. Este prevazuta o crestere cu 10,7% a cheltuielilor legate de securitate. Presedintele a stabilit echilibrarea balantei de pret in jurul anului 2012. Incepind cu anul fiscal 2007, deficitul public va fi adus la 244 de miliarde de dolari (fata de 248 de miliarde de dolari anul trecut), inainte de a scadea la 239 de miliarde in 2008. (S.M.)