Guvernul italian considera ca solicitarea ambasadorului roman de mentinere a trupelor in Afganistan este o imixtiune.

Semnatarii „au subestimat consecintele" initiativei lor, se arata intr-un comunicat al ministerului de externe italian, citat de „Corriere della Sera". Ambasadorii la Roma ai SUA, Canadei, Marii Britanii, Australiei, Olandei si Romaniei au recurs la gestul scrisorii deschise in momentul in care parlamentul italian ameninta ca va respinge finantarea trupelor din Afganistan, iar premierul Romano Prodi a refuzat suplimentarea acestora.

Imixtiunea SUA

„Mi se pare ca s-au intors vremurile in care americanii decideau caderea unui guvern", a declarat un colaborator al premierului Prodi. SUA au anuntat ca ambasadorul american a actionat la instructiunile Washingtonului intr-un moment in care SUA au preluat comanda coalitiei din Afganistan.

„Curaj diplomatic"

Ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, si ministrul britanic al afacerilor europene, Geoff Hoon, s-au declarat „relaxati" in privinta scrisorii, ieri, la Bucuresti. „A fost un gest de curaj diplomatic mai putin obisnuit", a declarat Ungureanu, adaugind ca nu a primit nici o cerere oficiala de clarificare a situatiei si ca textul scrisorii este in conformitate cu declaratia summitului NATO de la Riga.

Tariceanu ataca Premierul Tariceanu a solicitat demararea unei anchete la nivelul MAE. „Este o modalitate absolut anormala de manifestare a unui ambasador", a spus Tariceanu. El a precizat ca a aflat din presa de actiunea diplomatului si ca nici ministrul Razvan Ungureanu nu stia nimic: „Imi va fi foarte greu sa ii explic premierului Italiei ca aceasta nu este o pozitie decisa la nivelul premierului sau macar al ministrului de Externe". (M.R.)