Juristul Iorgovan sustine dizolvarea Parlamentului in cazul in care Basescu ar cistiga referendumul. Politicianul Iorgovan are alta parere.

In 2005, Antonie Iorgovan pleda pentru dizolvarea automata a Parlamentului, daca poporul respingea la referendum suspendarea presedintelui. Astazi, cel chemat sa scrie rechizitoriul lui Basescu pare sa-si fi schimbat radical viziunea. Asta si pentru ca interesul partidului o cere. Demonstratia a fost oferita de presedintele PD, Emil Boc, in emisiunea lui Robert Turcescu de la Realitatea TV.

„Sintem de parere ca, fata de spiritul art. 2 din Constitutie, un eventual refuz al poporului de a vota demiterea presedintelui echivaleaza cu un «vot de blam» la adresa Parlamentului, adica cu retragerea sustinerii", sustinea senatorul PSD in Tratatul sau de drept administrativ. Mai mult, Iorgovan insista pe idee, ingrosind textul si considera ca „retragerea increderii poporului trebuie sa conduca, logic, la alegerea unui nou Parlament." In acest sens, „parintele Constitutiei" gasea mai buna solutia austriaca, care prevede dizolvarea de drept a legislativului in aceasta situatie.

„Tezele acelea sint depasite!"

Antonie Iorgovan - autorul documentului cu care PSD vrea sa il suspende pe Traian Basescu - nu mai crede astazi in principiile pentru care a pledat acum aproape zece ani. Mai ales in conditiile in care seful statului are toate sansele sa fie reconfirmat in functie prin referendum, ceea ce, potrivit lui Iorgovan, ar fi trebuit sa conduca la anticipate. Alegeri de care PSD nici nu vrea sa auda.

In functie de interesul partidului insa, Iorgovan a devenit din partizanul republicii semiprezidentiale adeptul celei parlamentare. „E o teza pe care am lansat-o inainte de revizuirea Constitutiei si pe care nimeni nu a agreat-o. Tezele acelea sint depasite acum si nu mai insist, pentru ca eu nu mai sint adeptul unui regim semiprezidential", ne-a declarat ieri acesta.

Geoana: „O opinie de jurist" „Este opinia lui ca jurist. Politic, nu avem nici o acoperire constitutionala. Ce scrie intr-un manual e alt subiect. Ca (un vot negativ la referendum - n.r.) are consecinte politice, asta este posibil. Dar nu ca sa fie dizolvat Parlamentul." (C.S.)