Cei doi muncitori romani care au fost retinuti timp de trei luni in Irak au fost transferati de Ambasada Romaniei la Bagdad in Camp Dracula, noua tabara romaneasca situata in zona Aeroportului Tallil din sudul Irakului.
Sorin Frunzaverde, ministrul Apararii, a declarat, ieri ca cei doi muncitori se afla in baza militara romaneasca de la Tallil si probabil vor fi repatriati azi, cu un avion al Romavia.
Tamplarul Adrian Ganceanu (39 de ani), din Toplita, si electricianul Nelu Ilie (41 de ani), din Galati, care lucrau pentru o firma americana, subcontractor al US Army, intr-o fabrica dintr-o baza militara americana, au fost retinuti de autoritatile militare americane din Irak, deoarece au filmat si fotografiat fara autorizatie intr-o baza militara.
Constienti ca au incalcat regulile de securitate
Nelu Ilie si Adrian Ganceanu au declarat intr-un interviu acordat lui Radu Dobritoiu, corespondentul postului Radio Romania Actualitati, incercarile prin care au trecut din momentul in care au fost retinuti de politia militara americana pentru ca au filmat o baza din Irak. Ei au spus ca au fost tratati bine pe perioada detentiei, dar sunt profund marcati de experienta neplacuta pe care au trait-o. Amandoi au precizat ca au trait o experienta care i-a marcat psihic, fiind insa constienti ca au incalcat regulile de securitate intr-o baza militara.
Din cele trei luni, cea mai mare perioada ei s-au aflat intr-o inchisoare din Bagdad, impreuna cu peste 400 de detinuti arabi. Au purtat o salopeta pe care era scris "prizonier de razboi''. Numele lor au fost inlocuite cu cifre si au fost supusi la interogatorii, inclusiv la detectorul de minciuni, pentru a se stabili daca au avut intentii ostile atunci cand au luat imagini cu baza militara. Nu au avut acces la avocati si chiar personalul diplomatic de la Ambasada Romaniei a primit cu greutate permisiunea sa-i viziteze. In momentul eliberarii, cei doi se asteptau sa fie mutati intr-o alta inchisoare, dar un sergent major din armata americana a venit cu un ordin scris, care prevedea eliberarea expresa.
Contactati telefonic de presedinte
Cei doi au facut un apel catre muncitorii romani din Irak sa respecte regulile din bazele in care lucreaza, pentru a evita o experienta neplacuta. Imediat dupa ce au fost eliberati, muncitorii au fost contactati telefonic la Ambasada din Bagdad de presedintele Traian Basescu, care le-a adresat cuvinte de imbarbatare si le-a urat sa ajunga sanatosi acasa. Avand in vedere comentariile aparute in mass-media potrivit carora presedintele Traian Basescu ar fi uitat de cei doi romani retinuti in Irak, Biroul de Presa al Administratiei Prezidentiale a tinut sa precizeze, ieri, intr-un comunicat de presa ca, seful statului, in declaratia sustinuta pe data de 1 februarie a.c., a explicat ca a fost vorba de o confuzie.
Sotia lui Ilie a intentat actiune de divort
In interviul acordat Radio Romania Actualitati, unul dintre muncitori, Nelu Ilie, a confirmat faptul ca a cerut "in mod expres'' reprezentantilor diplomatici ai tarii noastre la Bagdad "sa nu anunte decat sotia, decat familia, de ceea ce se intampla, si atat''. "Am mentionat ca nu vrem sa se faca deloc publica toata povestea, pentru ca nu e placuta si nu aveam nici un interes in toata povestea asta'', a precizat el.
Sotia electricianului arestat in Irak si eliberat pe 2 februarie a intentat actiune de divort din motive personale, transmite corespondentul Rompres.
Renata Ilie a declarat ca a depus cererea de divort la Judecatoria Galati pe data de 10 ianuarie, urmand ca in cursul lunii februarie sa aiba loc primul termen de judecata. Sotia electricianului a spus ca actiunea de divort nu a fost legata de faptul ca sotul ei a fost retinut timp de trei luni in Irak, ci din motive personale pe care nu a dorit sa le comenteze.
Potrivit unor informatii neoficiale, dupa ce va ajunge in Romania, Adrian Ganceanu se va duce prima oara la Hundedoara pentru a-si vizita iubita si copilul si abia dupa aceea va ajunge la Toplita, unde locuieste sora si mama lui.