Afacerea " Tigareta II" a revenit in actualitate in urma declaratiilor procurorului Mihai Popov, unul dintre anchetatorii dosarului. Acesta a afirmat ca "afacerea a fost una a Clubului Dinamo, apartinea fostului colonel Petre Buduru, iar exploatarea mediatica a cazului avea ca unic scop debarcarea de la putere a fostului presedinte Emil Constantinescu".
Procurorul Mihai Popov a mai spus si ca "serviciile au lucrat la aceasta diversiune". In replica, Buduru il acuza pe Popov ca vrea sa se razbune pe el, ca ceea ce a facut acesta a fost la comanda si ca afirmatiile procurorului nu au nici o legatura cu realitatea. Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, considera ca sensul dezvaluirilor procurorului Mihai Popov este de a atrage atentia asupra cazurilor de coruptie legate de "zona Dinamo", separate de dosarul mare. Constantinescu spune ca "scandalul " Tigareta" II a fost creat pentru a se distrage atentia de la esential: conexiunea cu ceea ce se numea "zona Dinamo", adica alte cazuri de coruptie, care au fost disjunse ulterior din dosarul mare, in cazul carora s-a dat NUP si asa a ramas azi". Pe de alta parte, oficiali din cadrul Parchetului General ne-au declarat ca Popov are o problema legata de propriile declaratii si ca ar trebui sa raspunda la o intrebare. De ce nu i-a cercetat pe cei care au facut diversiunea? De ce nu spune cine sunt acestia?
Versiune planificata cu Trutulescu
Au trecut noua ani. Unii dintre inculpatii din acest dosar au parasit puscaria, cum este cazul fostului ofiter SPP Gheorghe Trutulescu. Iar unul dintre anchetatori face declaratii in presa. Petre Buduru, cel acuzat direct de Popov, spune ca nu mai vrea sa comenteze fiecare tampenie spusa despre el. Sustine ca se simte haituit, urmarit de Popov. "O sa fac o solicitare Consiliului Superior al Magistraturii si Parchetului General, in care voi solicita sa se ia masuri impotriva procurorului Popov. Acesta nu poate sa vorbeasca fara sa aiba o justificare pentru ceea ce spune. Exista un document prin care sunt scos de sub urmarirea penala in acest dosar. Tot ce mi s-a intamplat a plecat de la un abuz al procurorului Popov. Aceleasi tampenii le-a mai spus acum opt ani. Este o versiune pe care a planificat-o el cu Trutulescu. S-a dovedit ca nu am avut nici o legatura, deoarece, in ciuda prostiilor pe care le debiteaza si acum, s-a dispus neinceperea urmaririi penale in cazul meu. Nu vedeti ce prostii spune. Acuma descopera el ca era o foaie uitata pe care aparea numele de Dragos. L-a bagat si pe Dragos Rusu, care habar nu are de aceasta poveste". Buduru spune ca Popov s-a jucat cum a vrut cu acest dosar. "A dat presei ce a vrut. Popov n-a putut sa ma doboare, pentru ca l-am reclamat la superiorii sai. Nu m-a lasat sa ma apar, m-a tinut trei luni arestat. Mi-a bagat pe gat scandalul cu legitimatiile, m-a luat cu pasapoartele. Acum se refera la caz ca la o lovitura de stat, cum ca am fi vrut sa-l debarcam pe Emil Constantinescu. A bagat si clubul Dinamo acum. Ma apuca si rasul cand aud ce spune: sa comand eu contrabanda de pe Otopeni ca sa debarc presedintele tarii. A fost o chestie de disputa, de ura din partea lui Popov la acea vreme. Sa ma tina arestat trei luni si pe urma sa-mi dea neinceperea urmaririi penale. Ceea ce face Popov acum se numeste razbunare. E razbunarea lui. E o lege care trebuie respectata de toti. Si procurorul Popov nu trebuie sa uite ca s-a dat neinceperea urmaririi penale in cazul meu. Trebuie sa respecte legea", spune Buduru. El sustine ca Mihai Popov este un bun executant si ca ceea ce a facut a fost la comanda. "Are strategiile lui. Fiecare are strategii in cap".
Procurorul Mihai Popov nu a vrut sa faca prea multe declaratii. Intrebat cum comenteaza afirmatiile lui Petre Buduru, acesta a spus: "Domnul Buduru poate sa sustina multe. Deocamdata va pot spune ca trebuia sa sustina acest lucru acum opt ani". (Bogdan GALCA)
Distragerea atentiei de la esential
Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, considera ca dezvaluirile procurorului Mihai Popov in cazul "Tigareta II" au scopul de a atrage atentia asupra cazurilor de coruptie legate de "zona Dinamo", separate de dosarul mare, in cazul carora s-a dat neinceperea urmaririi penale. "Scandalul Tigareta II a fost creat pentru a se distrage atentia de la esential: conexiunea cu ceea ce se numea "zona Dinamo", adica alte cazuri de coruptie, care au fost disjunse ulterior din dosarul mare, in cazul carora s-a dat NUP si asa a ramas azi. Asta e sensul interventiei sefului Parchetelor militare de pe langa Curtea de Apel, Mihai Popov- pentru ca problema a ramas nerezolvata si pana azi , iar acest dosar a ramas inchis". Fostul presedinte a aratat ca un alt aspect, "mult mai grav", asupra caruia s-a distras atentia, a fost faptul ca traficul cu tigari era un mic accesoriu la contrabanda cu arme pe linia CSI, Romania, tari din lumea a treia".
Manipulare
Constantinescu a catalogat scandalul "Tigareta II" drept "un caz clasic, in care presa a fost un instrument al crimei organizate si al mafiei romanesti si internationale, in toate etapele". El a declarat ca, in momentul declansarii operatiunii de urmarire de catre SRI, SIE si Garda Financiara, grupul de crima organizata care se ocupa cu contrabanda" nu a mai putut beneficia de protectia de care se bucurase pana atunci in interiorul politiei, a altor zone din serviciile secrete si a garzii care erau implicate". Constantinescu a aratat ca, in acel moment, "s-a luat hotararea sa se dea semnalul de catre cei care fusesera prinsi asupra faptului, astfel ca cei trei arabi au fost anuntati din presa, printr-o anonima preluata de toata media. Li s-a transmis mesajul de a pleca din tara. In acest fel, cu acest ajutor al mass-media, ei au putut sa fie anuntati si au prarasit tara si nu au mai putut fi judecati si condamnati decat in lipsa", a povestit fostul presedinte. El l-a acuzat pe generalul Stan, "din fosta securitate, care fusese la SRI si apoi plasat in SPP" de manipulare, aratand ca acesta a strecurat o informatie potrivit careia baxurile cu tigari urmau sa fie duse la Scrovistea. Motivul, spune Constantinescu, a fost de a se crea un punct de legatura intre Scrovistea si presedinte, fapt dovedit neadevarat ulterior. De asemenea, Constantinescu a afirmat ca cea mai grava tentativa de distragere a atentiei a fost implicarea in scandal a numelui fiului sau, Dragos. (R.I.P.)