Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au vizionat, ieri, in procesul revolutiei de la Timisoara, o inregistrare in care Radu Balan, fostul prim-secretar comunist al judetului Timis, a afirmat, in 22 decembrie 1989, catre mai multe perso
Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au vizionat, ieri, in procesul revolutiei de la Timisoara, o inregistrare in care Radu Balan, fostul prim-secretar comunist al judetului Timis, a afirmat, in 22 decembrie 1989, catre mai multe persoane, ca generalul Stanculescu a dat ordin sa se traga in demonstranti.
In inregistrarea din decembrie '89, s-au putut observa mai multe siluete, printre care si revolutionari care discuta intr-o camera intunecoasa, despre instaurarea in Romania a noii conduceri a lui Ion Iliescu. Una dintre persoanele din inregistrare afirma: "Practic, noi am impus linia politica la Bucuresti". Revolutionarii sustin ca discutia inregistrata a avut loc in cladirea Operei din Timisoara si ca se poate auzi vocea lui Radu Balan, fost prim-secretar de partid in judet, care, la intrebarea "Cine a ordonat sa se traga?", raspunde ca ordinul a fost dat de generalul Stanculescu. In luna noiembrie anul trecut, Doru Maries, presedintele Asociatiei 21 decembrie, a depus ca proba acest CD, revolutionarii sustinand ca ar contine o declaratie a lui Radu Balan, fost prim-secretar, in care acesta recunostea ca la Timisoara s-a tras din ordinul generalului Victor Athanasie Stanculescu. Radu Balan a murit intre timp. Imediat dupa vizionarea CD-ului, avocatii celor doi generali au cerut instantei sa dispuna expertizarea tehnica a inregistrarii si reabilitarea documentului video. Procurorul de sedinta s-a opus insa cererii formulate de aparare, pe motiv ca o expertiza ar dura prea mult si ar duce astfel la tergiversarea solutionarii cauzei. Instanta a respins cererea de expertizare, incuviintand in schimb alte probe la dosar, precum si audierea unor martori. In acest proces, generalii Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac sunt acuzati de crime in timpul tentativei de reprimare a Revolutiei de la Timisoara. In 22 martie 2004, Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis rejudecarea generalilor Stanculescu si Chitac, motivand ca nu a fost respectat dreptul la aparare al celor doi, in 1999, atunci cand ei au fost condamnati la cate 15 ani de detentie pentru omor si pentru tentativa de omor deosebit de grav.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.