Un adevarat Mecca al turistilor pasionati de mistere si fenomene inexplicabile, "Wonder Spot", din Lake Delton a fost vizitat, timp de mai mult de jumatate de secol, de sute de mii de curiosi. Considerata o ciudatenie paranormala, zona a rezistat for
Un adevarat Mecca al turistilor pasionati de mistere si fenomene inexplicabile, "Wonder Spot", din Lake Delton a fost vizitat, timp de mai mult de jumatate de secol, de sute de mii de curiosi. Considerata o ciudatenie paranormala, zona a rezistat fortelor naturii timp de mai multi ani, insa a fost invinsa de autoritati, care au decis sa faca pe locul respectiv o sosea.
Presa locala noteaza ca, departe de restaurante si de aglomerarile urbane, "o bucatica de istorie moare incet".
Pe locul denumit "Wonder Spot" (Locul Minune n.r.) se afla o cabana in care oamenii nu puteau sta drept, apa curgea "in sus" iar scaunele se balansau pe doua picioare. Acum, zona a fost inchisa, in favoarea modernitatii.
Patronul cabanei, Bill Carney, si-a vandut proprietatea din Lake Delton pentru 300 de mii de dolari. Acolo, satenii doresc sa construiasca o sosea care sa traverseze misterioasa zona.
Un editor al unei reviste de turism care a mai scris despre astfel de zone, Doug Kirby, a glumit: "ne intrebam cum se va descurca orasul acum cu fortele gravitationale de sub sosea. Ar fi o problema daca este asa, mai ales la curbe".
Pe site-ul lui Kirby, "Wonder Spot" face parte dintr-o lista de 21 de astfel de locuri misterioase: Lake Wales are Spook Hill, Irish Hills are Mystery Hill, iar California are "Mystery Spot" din Santa Cruz.
Povestea fiecarui astfel de loc este oarecum similara - se pare ca gravitatia "nu functioneaza" pe o anumita portiune. In aceste locuri misterioase, oamenii par a fi mai mici, nu pot sta drept si abia pot merge".
In brosuri si in opinia celor pasionati de paranormal, aceste zone sfideaza legile fizicii. Dupa parerea scepticilor, nu este vorba decat despre escrocherii sau iluzii optice.
"Totusi, daca petreci o gramada de timp sa explici stiintific ce se intampla aici, daca te straduiesti sa demitizezi legendele, nu faci altceva decat sa rapesti placerea oamenilor, le strici distractia si bucuria", este de parere Kirby.
Desi in vecinatate exista muzee, hoteluri, restaurante, complexuri gigant si parcuri tematice, Wonder Spot a ramas neatins timp de 50 de ani, neavand decat un magazin de suveniruri care-i face reclama.
Pe Internet si in diverse articole de presa, locul este denumit in zeci de feluri, de la o "pacaleala superba" si pana la "o engima stiintifica - un loc unde legile naturii functioneaza anapoda".
Fals sau nu, pacaleala sau mister, cert este ca locul a constituit o atractie majora a zonei. Conform localnicilor, generatii de turisti au trecut pe la Wonder Spot. Copiii au fost adusi de parinti, iar cand cei mici au crescut si-au adus si ei copiii sa se distreze si sa faca fotografii intr-un loc unde se petrec fenomene inexplicabile.
Numai in anii '90, pe timpul verii, Wonder Spot fusese vizitat de 50 de mii de turisti.
Snyder, care a crescut in zona, a vizitat Wonder Spot cand era copil: "mereu am crezut ca e super. Mereu am incercat sa aflu cum e facut....dar nu am reusit. Am stat pe un scaun care avea doar doua picioare, mingea se ducea in sus, iar daca ma agatam de grinda, trupul imi atarna stramb. Era ceva senzational".
Daca vizitatorii intrebau care este explicatia acestor fenomene, ghizii spuneau ori ca nu stiu, ori ca poate fi vorba despre roca vulcanica din sol. Multi au venit cu diverse aparaturi ca sa gaseasca secretul, dar nu au reusit. In final, se pare ca proprietarul, Bill Carney, ar fi recunoscut ca este vorba despre o simpla iluzie optica si le spunea vizitatorilor sa nu mai caute explicatii, ci doar sa se distreze.
Carney, care este profesor de istorie si antrenor la liceul din oras, a declarat ca totul s-a schimbat, si ca adevarat sau nu, acel loc a facut istorie si a declansat zvonuri si povesti care mai de care mai fanteziste. (M. BICA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.