Doua saptamini fara fotbal si inca doua de meciuri cu tribunele goale sint cele mai probabile sanctiuni primare pe care le vor anunta astazi autoritatile de la Roma.

Afacerea Totonero, de la inceputul anilor ’80, scandalul de dopaj legat de Juventus, de la mijlocul anilor ’90, demascarea meciurilor trucate in Serie A, in primavara anului trecut, sint elementele pe care Italia le-a pus la darimarea fotbalului, modelul peninsular de afaceri veroase ce au in centru balonul rotund gasindu-si repede importatori in intreaga Europa. Continentul i-a rasplatit exportindu-le violenta, diverse forme ale ei fiind testate deja de multe ori in capitala sau mai spre sud, in Sicilia. Chiar in aceasta editie de campionat, in mai multe rinduri, s-au mentionat incidente violente intre suporteri, dar cum bilantul confruntarilor a consemnat doar raniti, semnalul de alarma privind confruntarile stradale si de pe stadioane a fost destul de slab perceput. Vineri seara, la derby-ul sicilian dintre Catania si Palermo, un suporter a provocat moartea unui politist, iar semnalul a devenit foarte vizibil.

Lacrimogene pe gazon

Confruntarile dintre fani au inceput in timpul celei de-a doua reprize, politia a facut uz de gaze lacrimogene pentru a potoli spiritele, iar din cauza fumului care a invadat terenul de joc, partida a fost intrerupta pret de o jumatate de ora. Palermo conducea cu 1-0 si, gratie arbitrajului care a favorizat-o flagrant, a incheiat meciul invingatoare, cu 2-1. Incitati si de o declaratie a presedintelui Cataniei, care a contestat corectitudinea arbitrilor, suporterii gazdelor au cautat razbunare, iar violenta a scapat de sub control pe strazile orasului. Au rezultat zeci de raniti si un mort, politistul Filippo Raciti, in virsta de 38 de ani, care a fost lovit in ochi de un dispozitiv exploziv. Imediat, Luca Pancalli, comisarul Federatiei Italiene de Fotbal, a tinut o reuniune de urgenta si a decis suspendarea pe o perioada nedeterminata a tuturor meciurilor din campionat si ale echipelor nationale. Astfel, a fost anulat amicalul Squadrei Azzurra cu reprezentativa Romaniei si jocul de tineret Italia - Belgia, dar Pancalli a precizat ca anularea meciurilor nu este suficienta, iar azi este asteptat sa prezinte un plan de masuri drastice.

Sedentarizarea suporterilor

„Doua saptamini de suspendare si doua saptamini de meciuri cu portile inchise reprezinta solutia cea mai probabila", a scris ieri „Gazzetta dello Sport", de aceasta posibila decizie scriind in paginile lor si cotidienele „Il Mesaggero" si „La Stampa". Pe de alta parte, „Corriere della Sera" spune ca alta masura studiata este aceea de a nu mai permite cluburilor sa fie insotite de suporteri la meciurile din deplasare. O decizie este asteptata astazi, dupa ce premierul Romano Prodi se va intilni cu ministrul de interne si cu cel al sporturilor. Ca o ironie a sortii, este de remarcat ca la inceputul partidei care a determinat violentele de vineri s-a tinut un minut de reculegere in memoria lui Ermanno Licursi, proprietarul unei echipe de amatori, omorit in bataie de suporterii unei formatii adverse, cu o saptamina in urma, in timp ce incerca sa-si apere jucatorii de furia descreieratilor.

O moarte premeditata La aproape doua zile de la incidente, politistii care investigheaza cazul au ajuns la concluzia ca e posibil ca moartea lui Filippo Raciti sa nu fi fost intimplatoare. Claudio Anzalone, coleg cu victima, a declarat pentru Channel 4: „In ultimele saptamini a fost martor intr-un proces impotriva unui ultras al Cataniei, acuzat de violente in ultimul derby de la Palermo. La finalul procesului, suspectul, care a primit o pedeapsa cu suspendare, l-a amenintat pe Raciti". Seful politiei din Catania a subliniat ca scandalul a fost stirnit de suporterii Cataniei, care au atacat fortele de ordine cu o violenta extrema. La rindul sau, Pietro Lo Monaco, directorul gruparii gazda, a spus ca actiunea suporterilor echipei sale a fost una premeditata, fanii prinzindu-i pe politisti intr-o ambuscada.