Dinu Patriciu spune ca, daca ALRO ar cumpara curent la pretul pietei, ne-ar scadea facturile cu 25%. O fi adevarat?

Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, a declarat recent, in cadrul unei emisiuni televizate, ca, daca ALRO nu
Dinu Patriciu spune ca, daca ALRO ar cumpara curent la pretul pietei, ne-ar scadea facturile cu 25%. O fi adevarat?

Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, a declarat recent, in cadrul unei emisiuni televizate, ca, daca ALRO nu ar cumpara curent electric la un pret atit de mic, factura oricarui cetatean roman ar putea sa scada cu 25%. "Este un calcul simplu, care poate fi facut de oricine. ALRO consuma 7% din totalul energiei electrice in Romania. Consumul casnic este de 8%, iar totalul clientilor captivi din Romania, casnici sau firme, este de 16%", ne-a declarat presedintele Rompetrol.

Conform acestuia, ALRO plateste in jur de 24 de dolari/MWh, in timp ce consumatorii industriali care au aceleasi caracteristici precum producatorul de aluminiu (lucreaza la foc continuu, in procesul de productie sint mii de oameni, au cifre de afaceri relativ similare) platesc aproximativ 50-60 de dolari/MWh.

Patriciu sustine ca este vorba despre o "interventie politica prin care se scot din buzunarele populatiei cam 25% din totalul facturilor acesteia", bani pe care nu ar trebui sa-i plateasca daca ALRO ar cumpara curent la acelasi pret precum alti consumatori industriali.

"In mod normal, marii consumatori au contracte prin care pretul se stabileste in functie de valoarea produsului final pe bursa. Spre exemplu, in contractul dintre Pechinney, cel mai mare producator de aluminiu din Franta, si EDF (Electricite de France - n.r.), pretul curentului cumparat este legat de pretul aluminiului pe bursa", a declarat Patriciu.

Declaratia, in calcule

Presa a dezbatut, in ultima perioada, scandalul ALRO. Spre exemplu, in luna aprilie a anului 2006, cind s-ar fi facut interventia pentru ALRO, compania isi cumpara 75% din electricitatea necesara de la Hidroelectrica si 25% de la Nuclearelectrica, acestia fiind cunoscuti drept cei mai ieftini producatori. Conform datelor cunoscute, ALRO ar fi cumparat in acea luna aproape 327.000 MWh, din care peste 245.000 de la Hidroelectrica si peste 81.000 de la Nuclearelectrica. Societatea ar fi dat pentru energia hidro 24,5 dolari/MWh, iar pentru cea nucleara 39,2 dolari/MWh. In acea perioada, pe piata libera, pretul curentului era in jur de 50 de dolari/MWh. Astfel, compania a platit in total 9,1 milioane de dolari, in loc de 16,3 milioane de dolari cit ar fi dat pe piata libera, facind o economie de peste sapte milioane de dolari intr-o singura luna. Daca aceasta suma ar fi valabila pentru restul anului, ar rezulta economii de 85 de milioane de dolari pe an pentru ALRO.

Populatia ar plati la fel

Daca raportam aceasta suma la declaratia presedintelui Rompetrol, ar reprezenta 25% din consumul casnic anual, care ar fi astfel in total de 340 de milioane de dolari. Impartita la opt milioane de consumatori casnici, reiese ca factura medie lunara in Romania ar fi de sub 10 lei.

De mentionat totusi faptul ca profitul ALRO a crescut cu 56% pe primele sase luni ale anului 2006.

Nicolae Opris, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), spune ca nu se pot compara cele doua categorii de consumatori, si ca, daca ALRO ar cumpara curent electric la un pret mai mare decit in prezent, singurul efect ar fi faptul ca producatorii de la care cumpara ar lua mai multi bani, nicidecum o ieftinire a facturilor.

"Nu se pot amesteca cele doua piete. ALRO consuma din piata libera, unde fiecare producator vinde cit vrea si la preturi pe care le negociaza cu clientul, iar consumatorii casnici cumpara din piata reglementata, unde reglementatorul ia curent de la fiecare producator si face un cos", atrage atentia Opris.

Argumente pro si contra ALRO se califica, intr-adevar, pentru a cumpara curent electric mai ieftin decit alte companii. In primul rind, orice mare consumator cumpara cantitati mari de curent, ceea ce face ca pretul sa fie mai mic. Apoi, ALRO consuma in banda (cantitatea consumata nu variaza in functie de ore sau de zile, este aceeasi in permanenta), ceea ce avantajeaza producatorul de curent si ii da o anumita stabilitate financiara.

Nu trebuie uitat insa faptul ca ALRO (care oricum cumpara curent ieftin) doreste contracte pe 15 ani. Apoi, ALRO are licenta de furnizor privat de curent, ceea ce o face sa semene cu "baietii destepti", deosebirea fiind ca totusi ALRO nu il vinde mai departe mai scump, iar asemanarea ca are profit din aceasta activitate, mai bine zis din economiile facute la cumparare.

Scandal plecat de la bataia in oligarhii Producatorul de aluminiu este unul dintre numele aruncate intre presedinte si premier cu titlul de grupuri de interese si interventii politice.

Scandalul ALRO a pornit de la acuzatiile fostului ministru al Economiei Codrut Seres, conform carora presedintele Basescu ar fi intervenit pentru a ajuta ALRO sa cumpere curent ieftin pe o perioada lunga. Acuzatiile au fost facute imediat dupa ce presedintele l-a acuzat pe premierul Tariceanu ca i-a trimis faimosul biletel prin care ar fi intervenit in favoarea lui Dinu Patriciu.

ALRO a trimis in aprilie 2006 un memorandum tuturor institutiilor statului, in care cerea acces la energie ieftina, desi avea, la acea vreme, contracte cu principalii doi producatori de curent ieftin - Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Acestea ii asigurau tot consumul.

Firma a facut publice aceste interventii la institutiile statului opt luni mai tirziu, intr-o informare trimisa bursei. Este vorba despre memorandumul pe care presedintele i l-a trimis fostului ministru al Economiei Codrut Seres, in care ALRO, motivind ca este un consumator mare de energie in banda, are dreptul la energie ieftina (oferind astfel un avantaj si producatorilor), cerind doua solutii: un contract direct, pentru cel putin 15 ani (exact tipul de contract de care s-a legat presedintele cind vorbea despre "baietii destepti"), si o asociere cu statul pentru construirea reactoarelor de la Cernavoda, in urma careia ALRO sa beneficieze de curentul produs aici, la pretul de productie.

Cine este ALRO

ALRO Slatina, una dintre cele mai profitabile companii de stat, a intrat in posesia firmei americane Marco International in 2002. Firma, despre care s-a aflat ulterior ca este detinuta de rusi, cumparase deja, prin diverse tranzactii, 40% din capital, iar pentru cota de 11%, pe care a vindut-o statul, a platit 11,4 milioane de dolari. Contractul de privatizare a fost semnat de presedintele APAPS (acum AVAS) de la acea vreme, Ovidiu Musetescu. Ulterior, Marco a ajuns sa detina 85% din ALRO. Apoi a cumparat atit furnizorul sau (producatorul de alumina Alum Tulcea), cit si societatea de prelucrare a aluminiului, Alprom Slatina.

Din 15 decembrie, DNA cerceteaza conducerea ALRO pentru modul in care a fost privatizata compania.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.